Morski biologi opozarjajo, da bi lahko meduze v prihodnosti še večkrat ustavile delovanje jedrskih reaktorjev. Foto: EPA
Morski biologi opozarjajo, da bi lahko meduze v prihodnosti še večkrat ustavile delovanje jedrskih reaktorjev. Foto: EPA

Novica je slišati kot iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, a je povsem resnična in opozarja na vse večji svetovni problem, trdijo strokovnjaki.

Konec tedna so jo upravljavcem elektrarne Oskarshamn, ki leži ob Baltskem morju na jugovzhodu Švedske, zagodle meduze, na tone meduz. V morju se jih je nabralo toliko, da v objekt ni mogla več prihajati hladna voda, zato so morali prekiniti obratovanje. Do torka so se meduze umaknile, zato se pripravljajo na ponoven zagon reaktorjev, a položaj ostaja negotov.

"Trenutno je položaj rešen, a meduze se lahko vsak hip vrnejo," je pojasnil predstavnik elektrarne Anders Osterberg, ki je dejal, da gre za vrsto meduz, ki sicer lahko ožgejo, a na splošno ljudem niso nevarne. Meduze so se v cevi nagnetle okoli 18 metrov globoko, tam, kjer elektrarna zbira hladno vodo, s katero ohlaja reaktor in sistem turbin. Ker so jih ustavili filtri, nevarnosti za jedrsko nesrečo ni bilo.

Meduze niso nepomemben dejavnik
Jedrske elektrarne pogosto stojijo ob velikih količinah vode, kar je primerno okolje tudi za te živali, zato morajo biti upravljavci tovrstnih objektov vedno pozorni nanje. Elektrarna v Oskarshamnu se je z meduzami nazadnje borila leta 2005, ko so zaradi njih morali ustaviti delovanje. Lani pa so morali jedrski reaktor v objektu Diablo Canyon v Kaliforniji zapreti zaradi jate ožigalkarjev, podobnih meduzam.

V Oskarshamnu sicer za pridobivanje energije uporabljajo enako tehnologijo kot v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, ki je bila leta 2011 v potresu in cunamiju močno poškodovana.