Opozorila je treba vedno jemati resno, prav tako se izogibajte vodi, če na obali visi rdeča zastava. Foto: EPA
Opozorila je treba vedno jemati resno, prav tako se izogibajte vodi, če na obali visi rdeča zastava. Foto: EPA
Fraser Island
Obale Fraser Islanda so le za najpogumnejše - ali pa najbolj drzne. Foto: EPA
Mumbaj
Plaže v Indiji so pogosto eno samo veliko smetišče. Foto: EPA
Meduza
V vodah severne Avstralije živi vrsta meduze, ki sodi med najbolj strupene živalske vrste na svetu, Foto: EPA
Copacabana
Copacabana je ena najbolj znanih plaž na svetu. Foto: EPA
Kilauea
Čudovit prizor s Havajev, ki pa ga je bolje opazovati od daleč. Foto: EPA

Seveda so čari velike večine plaž čista voda, droben pesek in senca, ki jo dajejo drevesa. Ko smo na morju, niti pomislimo ne, da bi lahko na nas od kjer koli prežala nevarnost, ko s skokom v vodo pobegnemo visokim temperaturam.

Nekatere plaže pa skrivajo velike nevarnosti. Spodaj smo izbrali nekaj tistih, pred katerimi previdnost ni le zaželena, ampak nujna.

Fraser Island, Avstralija.
Morja okoli otoka Fraser Island, ki leži na jugovzhodu zvezne države Queensland, se domačini na daleč izogibajo. No, razen tistih, ki jih ni strah plavanja z morskimi psi in meduzami, obenem pa so tu tudi izredno močni morski tokovi. V notranjosti pa veliko nevarnost predstavljajo eni najbolj strupenih pajkov na Zemlji, krokodili, ki živijo v slani vodi, in dingi, ki občasno napadejo človeka.

Praia de Boa Viegem, Recife, Brazilija.
Ta peščena plaža je izredno priljubljena in oblegana, na njej se je mogoče sončnim žarkom nastavljati vse leto. Dolgo je veljala za varno plažo, a od leta 1992 je bilo ob 20-kilometrski obali najmanj 50 napadov morskega psa, 19 med njimi se jih je končalo s smrtjo. Kot trdijo okoljevarstveniki, so morski psi na to območje prišli zaradi uničenja obalnega ekosistema, ki ga je povzročilo vse bolj agresivno ribištvo in onesnaževanje. Poleg tega je mesto Recife znano kot eno najnevarnejših v državi, predvsem zaradi organiziranega kriminala. Kljub temu se ponaša z vzdevkom "Brazilske Benetke".

Chowpatty, Mumbaj, Indija.
Četudi bi si zamašili nos in zatisnili oči, je plavanje tukaj praktično nemogoče. Vzrok je velika onesnaženost vode, saj sodi ta plaža med najbolj umazane kraje na svetu. Domačini v vodo zmečejo praktično vse. Res vse. Kljub temu pa je za turiste kraj zanimiv na začetku septembra, ko se na plažo zgrinjajo domačini, ki praznujejo hindujski festival v čast prihoda stvarnika Ganeša na Zemljo. A praznovanje opazujte s kopnega!

Severna Avstralija.
Obala je dom največje populacije chironex fleckeri, ene najnevarnejših vrst meduz na svetu. Pravijo ji tudi "morska osa". V zadnjih sto letih so njene lovke ožgale veliko ljudi, 60 primerov se je končalo tragično. V povprečju mora zaradi meduz v avstralski zvezni državi Severni teritorij, v kateri živi le 215.000 ljudi, ima pa več kot 4.000 dolgo morsko obalo, vsako leto pomoč v bolnišnici poiskati 40 ljudi. Strup je nevaren predvsem zaradi srčnega zastoja, ki lahko povzroči smrt v petih minutah. Kolonije meduz se v teh vodah zadržujejo med oktobrom in aprilom.

Atol Bikini, Marshallovi otoki.
Kraj, ki ga Unesco uvršča na seznam varovanja dediščine, je nevaren zaradi dveh stvari - jedrskega sevanja in morskih psov. Med letoma 1946 in 1958 so na atolu Američani izvedli vsaj 20 jedrskih poskusov in čeprav so znanstveniki še leta 1997 trdili, da je okolje zdaj povsem varno, se domačini na atol ne želijo vrniti, prav tako se je bolje izogibati tam pridelani hrani. Zaradi skoraj neobstoječega ribištva v zadnjih 65 letih pa so vode okoli atola pravi raj za morske živali, med katerimi "kraljujejo" morski psi.

Gansbaai, Južnoafriška republika.
Plaža je znana kot domovanje velikega belega morskega psa (imenovan tudi beli morski volk). Zadosten razlog, da se je izogibate. Le nekaj kilometrov od obale, v ozkem prehodu med Dyer Islandom in Geyser Rockom, se namreč zadržuje kolonija kar 60.000 tjulnjev, ki so odlična hrana za morske pse. Niso pa redki niti prizori, ko je v kletkah pod vodo videti turiste s kamerami, ki skušajo ujeti ta živalski boj za preživetje.

New Smyrna Beach, Volusia County, Florida, ZDA.
Po podatkih Mednarodnega registra o napadih morskih psov (ISAF) se največ neizzvanih napadov morskih psov zgodi prav na vzhodni floridski plaži, med Daytono in New Smyrna Beach. Leta 2007 so ti plenilci 112-krat napadli človeka, k sreči se je le eno bližnje srečanje končalo s smrtjo. Poleg tega je Florida območje v Severni Ameriki, na katerem v ljudi največkrat udari strela. Med letoma 1997 in 2006 je bil udar strele vzrok kar 71 smrti.

Hanakapiai, Havaji, ZDA.
Slikovita obala Na Pali na otoku Kauai sodi med ene najlepših, a obenem tudi grozečih plaž na svetu. Na tej obali je še posebej nevarna Hanakapiai, 3,2 kilometra dolg pas zlatega peska, ki pa pod vodo skriva hude pasti. Ker je tu le malo grebenov, da bi vsaj nekoliko zadržali zelo močne morske tokove, se plavanje hitro lahko spremeni v boj za preživetje. Sodeč po leseni tabli, ki je zabita v zemljo, je do leta 2008 na tem območju umrlo 82 ljudi. Valovi so lahko siloviti, da lahko odnesejo tudi tiste, ki se zmočijo le do kolen.

Playa Zipolite, Mehika.
V jeziku prvotnih prebivalcev zipolite pomeni "plaža mrtvecev". Gre za majhen, a predvsem pri nudistih in popotnikih zelo priljubljen košček obale v državi Oaxaca na jugu Mehike. A bel pesek in kristalno čista voda sta prevara za veliko nevarnost, ki jo povzročajo visoki valovi in nevarni nestalni tokovi. Ker je voda tu odnesla mnogo življenj, od leta 1995 na plaži dežurajo reševalci, tako da od takrat ni bilo več smrtnih žrtev, a plavanje vseeno ostaja nevarna rekreacija.

Kilauea, Havaji, ZDA.
Kilauea na otoku Kauai sodi med najdejavnejše ognjenike na svetu in če se tako imenuje tudi plaža pod njim, veste, od kod preži glavna nevarnost. Ognjenik vsake toliko časa opozori nase, lava pa teče v ocean povsem blizu plaže, ki jo sicer krasi črn pesek. Kot da to še ne bi bilo dovolj, tudi v teh vodah krožijo morski psi. Od leta 1828 so ti plenilci 102-krat napadli človeka, osem primerov se je končalo tragično.

Copacabana, Rio de Janeiro, Brazilija.
Ena najbolj slavnih plaž na svetu ni ravno kraj, kjer bi lahko dali možgane na "off", prav nasprotno, priporočljiva je velika opreznost. Morski psi so sicer redki, bolj so nevarni "plenilci" na dveh nogah, imenovani žeparji, ki prežijo na neprevidnost turistov, da bi jih obrali do kosti. Kraje so tu pogoste kot zapeljive domačinke v bikiniju, tako da se raje odpravite na plažo le z brisačo, fotoaparat in denarnico pa pustite v sobi.

Spodaj si lahko ogledate deset najnevarnejših plaž po izboru britanskega časopisa Daily Telegraph