Takšen je osnutek plinskega terminala v Žavljah, zaradi katerega se je Slovenija pritožila italijanski vladi. Foto: MMC RTV SLO
Takšen je osnutek plinskega terminala v Žavljah, zaradi katerega se je Slovenija pritožila italijanski vladi. Foto: MMC RTV SLO
Žarnič in Prestigiacomova o terminalih

Sestanek in razgrnitev načrtov za 4. junij je napovedala italijanska ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo ob srečanju s slovenskim ministrom za okolje Rokom Žarnićem. Po besedah italijanske ministrice je njena vlada odgovorila na vse slovenske zahteve v zvezi z obstoječim plinskim terminalom v Žavljah pri Trstu, podrobnosti odgovorov pa Prestigicomova ni predstavila.

Odločitev vlade v duhu dobrososedskih odnosov
Minister Žarnić je dejal, da je Slovenija glede plinskega terminala pri Žavljah prejela od italijanske strani še nekaj novih podatkov. Od italijanske kolegice pa je dobil tudi zagotovilo, da Italija skrbi za to, da je pri gradnji vedno zraven najbolj sodobna stroka. Ob tem je poudaril, da sam ni v položaju, da bi sodil o končnih sklepih glede plinskih terminalov, saj mora stališče do tega podati slovenska vlada. Odločitev vlade bo znana kmalu, vse akcije pa je treba uravnati v smer dobrososedskih odnosov, je menil.

Dogovor za večjo jedrsko-radiološko varnost
Žarnić in Prestigiacomova sta se sestala ob robu podpisa sporazuma o zgodnji izmenjavi informacij ob radiološki nevarnosti in sodelovanju pri jedrski varnosti, ki sta ga podpisala direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar in vodja Inštituta za varovanje okolja in raziskave Republike Italije Vincenzo Grimaldi.

Žarnič in Prestigiacomova o terminalih