Ribiška družina ocenjuje, da bo zaradi izliva poginilo več tisoč rib. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever
Ribiška družina ocenjuje, da bo zaradi izliva poginilo več tisoč rib. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever

iči se bojijo, da bo prišlo do onesnaženja in pogina rib v reki Ledavi.

Po prvih ocenah so vzrok izlitja vrata za čiščenje, ki so se odprla. Zakaj se je to zgodilo, kriminalisti še ugotavljajo, zato še ni znano, ali je šlo za kaznivo dejanje. Do onesnaženja pitne vode ni prišlo.

V ribiški družini Lendava pa opozarjajo, da ne gre za prvi izliv gnojnice iz te bioplinarne, in obenem izražajo bojazen, da bi zaradi onesnaženja reke Ledave lahko prišlo do večjega pogina rib. Toda po zagotovilu policije so pristojni s pregrado zaustavili odtekanje gnojnice v Ledavo.

Z bioplinarno upravlja Bioplin Skupina, v lasti Marjana Kolarja, ki ga v času nesreče ni bilo v bioplinarni. Zaposleni pa izjav niso dajali.

Smo pa med tem prejeli odgovor z inšpektorata za okolje. Zapisali so, da so v nadzoru ugotovili, da ''je prišlo do izlitja zaradi okvare v delovanju bioplinarne (fermentor)-nesreče, pri čemer se je izlila velika količina (1000 m3) tekočega dela vsebine". "Izdana je bil ustna odločba, s katero je bilo odrejeno, da se takoj oziroma v 24-ih urah očistijo vse površine, kjer je čiščenje mogoče (manipulativne in druge površine) V primeru ugotovitve delovanja bioplinarne v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem se pravni osebi izreče globa v višini 10.000 evrov. Inšpekcijski postopek se bo nadaljeval," so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.