Osebje Nuklearne elektrarne Krško spremlja in nadzoruje razvoj dogodka. Foto: BoBo
Osebje Nuklearne elektrarne Krško spremlja in nadzoruje razvoj dogodka. Foto: BoBo
NEK se je ustavil

"Vsi varnostni sistemi so pravilno delovali, osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo," je v sporočilu za javnost zapisal direktor za obvladovanje izrednega dogodka na upravi za jedrsko varnost Andrej Stritar.

"Po dosedanjih podatkih ni bilo nobenih vplivov na okolje. Osebje Nuklearne elektrarne Krško spremlja in nadzoruje razvoj dogodka. Strokovna skupina na Upravi RS za jedrsko varnost spremlja dogodek," je še zapisal in dodal, da bo uprava o nadaljnjem dogajanju in stanju v NEK-u javnost sproti obveščala.

Zakaj se je NEK ustavil, še ni znano
Kdaj bo NEK znova priključen v omrežje, ni znano, v elektrarni pa trenutno še raziskujejo, zakaj se je dogodek zgodil. "Po vsaki nenadejani zaustavitvi mora NEK temeljito proučiti vzroke za tak dogodek, zato ni pričakovati, da bi elektrarna začela obratovati že v nekaj urah," so sporočili iz uprave elektrarne.

V omrežju morda že v torek
Predsednik uprave Stane Rožman je dejal, da zaustavitve še ne morejo pojasniti, da pa zanjo ni bilo nobenih sistemskih razlogov. V NEK-u zdaj sistematično iščejo vzrok za ustavitev, takoj ko ga bodo našli, pa bodo tudi vedeli, koliko časa bo potrebnega za odpravo morebitne napake. Morda bodo potrebni tudi nekateri korektivni ukrepi, je še dodal Rožman in pojasnil, da bil lahko krško nuklearko v omrežje po zelo grobih ocenah znova vključili v torek.

NEK se je ustavil