Novomeški župan je občane pozval, naj smeti čim bolj ločujejo, da bo mešanih komunalnih odpadkov čim manj, saj bo v času do prejetja dovoljenja komunalno podjetje odvažalo le ločeno zbrane odpadke. Foto: BoBo
Novomeški župan je občane pozval, naj smeti čim bolj ločujejo, da bo mešanih komunalnih odpadkov čim manj, saj bo v času do prejetja dovoljenja komunalno podjetje odvažalo le ločeno zbrane odpadke. Foto: BoBo
komunala Novo mesto
Na območju 15 občin jugovzhodne Slovenije komunalna podjetja od ponedeljka ne bodo odvažala komunalnih mešanih odpadkov. Foto: BoBo

Po petkovem izrednem sestanku županov dolenjsko-belokranjsko-posavskih občin je novomeški župan Alojzij Muhič povedal, da na območju 15 občin jugovzhodne Slovenije komunalna podjetja od ponedeljka ne bodo odvažala komunalnih mešanih odpadkov, ampak bodo ti do izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za deponijo Leskovec morali počakati v zabojnikih, kamor jih odlagajo občani.

Deponija Leskovec do dovoljenja v dveh tednih?
Muhič je zagotovil, da bodo okoljevarstveno dovoljenje za deponijo, ki ji do predpisane urejenosti manjka naprava za čiščenje izcednih voda, dobili v dveh tednih. Zahtevani pogoj pa bodo uresničili z namestitvijo čistilne naprave, ki so jo že začeli graditi, je pojasnil.

Hkrati je občane pozval, naj smeti čim bolj ločujejo, da bo mešanih komunalnih odpadkov čim manj, saj bo v času do prejetja dovoljenja komunalno podjetje odvažalo le ločeno zbrane odpadke.

Na leskovški deponiji smeti odlaga približno 160.000 prebivalcev 15 občin jugovzhodne Slovenije, na mesečni ravni pa tam odložijo do 4000 ton mešanih odpadkov. Ker na deponijo odlagajo tudi odpadke iz drugih delov države, pa je nanjo v celoti vezano do 300.000 prebivalcev Slovenije.

V mirnski dolini mešane odpadke ponovno odvažajo
Štiri dolenjske občine Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog - Trebelno pa so po enotedenskem premoru zaradi zaprtja deponije Globoko, mešane odpadke začele ponovno odvažati. Deponijo so sicer zaprli zaradi odločbe inšpektorata, letno pa na tem področju okrog 19.000 prebivalcev pridela približno 3000 ton mešanih odpadkov.

Tamkajšnji župani so se prejšnji konec tedna na ministrstvu za kmetijstvo in okolje dogovorili, da bodo vnovič zaprosili za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za odlagališče. Globoko in hkrati ugodili vsem zanj predpisanim zahtevam. Dovoljenje si obetajo v dveh mesecih, medtem pa bodo mešane odpadke iz Mirnske doline odlagali na eni od slovenskih deponij, ki ima tovrstno dovoljenje, so še povedali.