Klop je zelo invaziven in nevaren. Foto: BoBo
Klop je zelo invaziven in nevaren. Foto: BoBo


To vedo farmacevti, zato je na trgu kar široka paleta sredstev proti klopom in bolham, med drugim tudi v obliki ampul, ki se nanašajo na kožo.

O živalih in ljudeh
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Določeni izmed teh preparatov, ki so bili zelo učinkoviti pred leti, počasi izgubljajo učinkovitost. Narava se prilagaja zdravilom in tudi farmacevtska industrija se prilagaja, zato so zdaj nove generacije zdravil zoper klope in bolhe v obliki tablet. So zelo učinkovite,"
je pojasnil Emil Senčar.
Ampule ali tablete?
Številni imajo pomisleke glede tablet. "Popolnoma nič nevarnejše niso od ampul, a so izrazito učinkovite," je dodal Senčar. Poznamo dve vrsti tablet - tiste za enkratno uporabo skozi gobček, ki držijo tri mesece in delujejo proti klopom, bolham in celi vrsti drugih zajedavcev. Potem pa so tu še mesečne tablete, ki jih vnašamo enkrat na mesec. Tablete se dobijo samo pri veterinarjih. "Pri tabletah lahko opazimo kakšnega klopa, a je posušen, saj umre takoj, ko se prisesa na žival," je še povedal Senčar. "Sredstev je ogromno. Posvetujte se s svojim veterinarjem, dosledno je treba upoštevati navodila! Sam vidim napačno apliciranje, ko gre zdravilo na dlako namesto na kožo. Ta sredstva se morajo nanašati vsak mesec. Potem mine 6-8 tednov in pravijo, da ne delujejo. Seveda ne, po mesecu dni je treba uporabo ponoviti."
Seveda obstajajo tudi ovratnice, ki držijo sedem mesecev in nimajo več nobenega vonja. Vseeno je treba psa občasno temeljito pregledati. Če zasledite kakšnega klopa, ga v nasprotni smeri urnega kazalca odstranite s pinceto.

Zaščita živali pred klopi
Zaščita živali pred klopi