Kalifornija je prva, ki je uporabo plastičnih vrečk prepovedala na zvezni ravni. Foto: Reuters
Kalifornija je prva, ki je uporabo plastičnih vrečk prepovedala na zvezni ravni. Foto: Reuters
Vrečke
Takšne vrečke bodo v Kaliforniji v roku dveh let le še spomin. Foto: Reuters

V ameriških trgovinah blagajničarke kupljeno blago strankam zložijo v plastične vrečke, ki so zastonj. A v ZDA postajajo vse bolj osveščeni glede onesnaževanja okolja in ugotavljajo, da je taka praksa škodljiva. Ledino orje Kalifornija, ki je postala prva država, ki bo prepovedala uporabo plastičnih vrečk, kmalu pa naj bi ji sledile tudi številne druge.

"Kalifornija je sprožila prvo salvo v tem, kar bi lahko postala nacionalna vojna proti plastičnim vrečkam," je na svoji spletni strani zapisal CNN. "To je korak v pravo smer, saj zmanjšuje število plastičnih vrečk, ki so v obtoku in ki onesnažujejo naše plaže, parke in celo ocean," je povedal Brown. Dodal je še: "Smo prvi v vrsti s takim ukrepom, a zagotovo ne zadnji."

Najprej iz živilskih trgovin in drogerij
Plastične vrečke bodo najprej izginile iz trgovin z živili in drogerij, kar naj bi se zgodilo 1. julija prihodnje leto, 1. julija 2016 pa bodo vrečke ukinili še v trgovinah z alkoholnimi pijačami in v drugih trgovinah. Kupci v trgovinah bodo lahko uporabljali papirnate ali vrečke iz recikliranega materiala, ki pa ne bodo zastonj, za njih bodo morali odšteti po deset centov. Za še nekaj več denarja bodo lahko kupili večje in trpežnejše vrečke.

Okoljevarstveniki navdušeni, nekatera podjetja malo manj
Prepoved pomeni zmago za okoljevarstvenike, ki so prepričani, da 13 milijonov plastičnih vrečk, ki jih v zvezni državi razdajo vsako leto, konča v odtokih in na odlagališčih, kjer se desetletja ne razgradijo. Zakon so pozdravili tudi v največjih supermarketih, ki na leto za plastične vrečke porabijo milijone dolarjev.

Kritiki zakonu očitajo, da bo zaradi njega brez službe ostalo ogromno Američanov, proti spremembi zakonodaje pa so bili kot po navadi v podobnih primerih republikanci in pa proizvajalci plastičnih vrečk, ki bodo morali proizvodnjo ukiniti ali jo spremeniti proizvodnjo v papirnate vrečke. Za le-te država predvideva dva milijona dolarjev posojil, da bodo lahko proizvodnjo ustrezno spremenili.

Z enakimi zakoni tudi številna mesta
Kalifornija je prva, ki je plastične vrečke prepovedala na zvezni ravni, pred njo pa so plastične vrečke že ukinili na štirih otokih na Havajih ter v nekaterih mestih. San Francisco je plastične vrečke prepovedal že leta 2007, letos je enak ukrep sprejel Los Angeles, plastične vrečke pa niso dobrodošle tudi v Seattlu, Chicagu, Portlandu in Austinu.