Kanadski otok so pri Conde Nastu odkrili s pomočjo Google Eartha. Foto: Google Earth
Kanadski otok so pri Conde Nastu odkrili s pomočjo Google Eartha. Foto: Google Earth

Otok Victorio (ali Kitlineq, kot je njegovo inuitsko ime) od tundre severne Kanade ločuje zaledeneli zaliv Coronation. Približno 100 kilometrov v notranjosti otoka najdemo vrsto podolžnih jezer in v enem izmed njih leži neimenovani otok, na njem manjše jezero, na tem manjšem jezeru pa ozek, le približno 0,3 kilometra dolg otok - ki je največji tovrstni otok.

Kot piše Condé Nast, je vrsto let za takega veljal otoček na kraterskem jezeru na Vulkanskem otoku sredi jezera Taal na filipinskem otoku Luzon. A, zahvaljujoč Google Earthu, zdaj vemo, da je neimenovani kanadski otok precej večji. Kanada je tudi dom največjega otoka na jezeru na svetu (otok Manitoulin na jezeru Huron) in največjega jezera na otoku na svetu (jezero Nettilling na otoku Baffin).
Tekma z Indonezijo
Največji otok na jezeru na otoku pa leži na drugem koncu sveta, na indonezijski Sumatri, kjer sredi jezera Toba leži vulkanski otok Samosir, ki je zaradi svojega tropskega rastlinstva in tropske modrine precej bolj priljubljena turistična destinacija kot ledeno in odročno kanadsko jezero.
Kot še piše Condé Nast, na omenjeni otok najverjetneje sploh nihče še ni stopil, celotna Victoria pa šteje zgolj pičlih 2.000 duš.