Z monitoringom je bila v tej vrtini, ki je pri Dolu že več let, potrjena prisotnost kerozina. Foto: Radio Koper
Z monitoringom je bila v tej vrtini, ki je pri Dolu že več let, potrjena prisotnost kerozina. Foto: Radio Koper

Geološki zavod, Agencija RS za okolje (Arso), Slovenske železnice in Rižanski vodovod so na območju, kjer so presodili, da je vpliv onesnaženja razlitja kerozina po junijski nesreči tovornega vlaka največji, začeli vrtati v petek.

Potem ko je ob nesreči vlaka v podtalje odteklo okoli 9000 litrov kerozina, ki bi lahko ob padavinah prišel do vodnega vira, so v predoru odstranili del zemljine in kamenja pod progo ter na območju položili zaščitno membrano, da bi lahko zbirali in odvajali vodo, ki bo ob padavinah pronicala skozi strop in stene predora.

Kot je v izjavi za medije ob današnjem ogledu pojasnila vršilka dolžnosti generalnega direktorja Arsa Lilijana Kozlovič, so vse od nesreče izvajali monitoring na vseh vodnjakih in na samem črpališču Rižanskega vodovoda. V dveh že obstoječih vrtinah so v petek zaznali vonj po kerozinu, nato pa je sledila kemijska analiza. Kot je navedla Kozlovičeva, gre pri obeh vrtinah za večjo koncentracijo kerozina.

Ena vrtina se nahaja na nižji nadmorski višini od samega vodnega zajetja in je od njega oddaljena okoli 250 metrov, druga vrtina pa je nekoliko višje in tam je tudi koncentracija kerozina višja kot v prvi vrtini. "Kerozin se absolutno širi in nadaljuje svojo pot, mi pa bomo naredili vse, da ne pride do pitne vode," je poudarila Kozlovičeva.

Minister za okolje Simon Zajc je navedel, da bodo na podlagi vseh vzorcev ugotovili, kje se nahaja glavnina kerozina, ter nato določili, iz katerih vrtin začeti črpati. Zajc je priznal, da se kerozin premika, da pa voda v samem zajetju ostaja nedotaknjena. Prav s stalnim monitoringom naj bi zagotovili, da bodo ujeli čim več, če ne že vse onesnažene snovi, še preden bi ta prišla do vodnega zajetja.

V vrtini na območju Hrastovelj so našli kerozin. Foto: Televizija Slovenija
V vrtini na območju Hrastovelj so našli kerozin. Foto: Televizija Slovenija

Kerozin zaznali v dveh vrtinah

Prva zaznava kerozina v tleh je pravzaprav dobrodošla, je razumeti pristojne, ki so se srečali v vodarni Rižanskega vodovoda. "Dobro je, da vemo, kje je onesnaževalec. Smo vse bližje našemu vodnemu viru, ki ni onesnažen, oskrba z vodo je takšna, kot pred nesrečo," je dejal direktor Martin Pregelj. "V dveh vrtinah, v katerih je sicer voda, so kerozin sinoči najprej zaznali z vonjem, potem še z analizo," je še dodal.

"V tem, ki je na nižji nadmorski višini, to je okoli 200 metrov od zajetja vodnega vira, je koncentracija nižja, v drugi vrtini, ki je višje, pa je koncentracija nekoliko višja. Lotili se bomo odstranjevanja, pomembno je, da vsak mililiter odstranimo iz okolja. Zdaj bomo naredili točen načrt, kje začeti," je dejala Lilijana Kozlovič.

Po popoldanskem sestanku operativne skupine je Kozlovičeva dejala, da se danes sprejeti ukrepi nanašajo na monitoring in izčrpavanje oz. čiščenje vode, če bo to potrebno. "Sledilo bo vrtanje glede na koncentracijo na dveh vrtinah, prioriteta pa bo tam, kjer bo koncentracija večja," je pojasnila. Za primer morebitnega onesnaženja površinskih vodotokov je izvajalec službe čiščenja celinskih voda že postavil pregrade in pivnike za zadrževanje morebitnega onesnaženja. Interventna ekipa je, kot so popoldne sporočili iz skupine, v pripravljenosti za posredovanje.

Voda, ki priteče iz pip v slovenski Istri, bo vedno pitna in neonesnažena, ponavlja tudi koprski župan Aleš Bržan. "Pozivam vse, da začnemo resno varčevati z vodo, dotoki so omejeni, skrbimo, da ne bo redukcij po nepotrebnem, tudi preden pride kerozin do vodnega vira," je dejal.

V dveh vrtinah našli kerozin