Foto: BoBo/Valter Leban
Foto: BoBo/Valter Leban

Vonj po gnojevki, ki se je pred dobrim tednom razlila na kmetiji pri Postojni, se širi po podzemnem svetu. Glavni val onesnaževanja, ki je bil v Postojnski jami v soboto, se je po besedah predsednika uprave družbe Postojnska jama Marjana Batagelja že umaknil v podzemlje.

"Parametri, ki kažejo na vsebnost kisika v vodi, so dobri in kažejo na 94-odstotno nasičenost. Ribe so ogrožene pri 80-odstotni nasičenosti s kisikom. Nekoliko drugače pa je vendarle na iztoku iz Planinske jame, kjer je vsebnost kisika res še višja, smrad pa prisoten. To pa kaže, da je pretočnost reke Pivke skozi jamski sistem vendarle počasnejša kot na površju," je pojasnil Batagelj.

Smrad je sicer v Postojnski jami izginil v 24 urah, v Planinski jami pa je še vedno prisoten.

Dolgoročno onesnaževanje lahko slabo vpliva na človeško ribico

Batagelj medtem opozarja na morebitne dolgoročne posledice onesnaženj vodotokov v podzemnem svetu. "Jaz se ne bi tolažil s tem, da je bilo vse v redu in da ni nobenih posledic. Zavedati se moramo, da je človeška ribica dolgoživa žival in vsako minimalno onesnaženje, vse težke kovine se lahko nabirajo v njej. Če bodo ta onesnaževanja še prihajala, je to dolgoročno zanjo zelo slabo," je opozoril.

Zaradi obilnejših padavin so bili vodotoki bolj vodnati

Obilnejše padavine so sicer prejšnji teden poskrbele, da so bili vodotoki bolj vodnati, kar je močno razredčilo gnojevko v vodi.

Direktor družbe Kovod Postojna David Penko povedal, da do onesnaženja vodnega zajetja Malni ni prišlo, saj stoji na izviru Malenščice, ki se izliva v reko Unico, in gnojevka vanjo ni pritekla. Težave pa lahko nastanejo na reki Ljubljanici, saj reka Unica, potem ko ponikne na Planinskem polju, na površje znova pride kot Ljubljanica.

Na Studencu pri Postojni je preteklo nedeljo popoldne v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kljub takojšnjemu ukrepanju se je precejšen del prelil na nižje ležeče območje in v vodotoke. V petek zvečer je dosegla Postojnsko jamo, še nekoliko pozneje pa so gnojevko zaznali tudi v vodi na izviru reke Unice v Planini pri Rakeku.