Voda z gnojevko dosegla Postojnsko jamo

Črpališče Malni ni onesnaženo, stroka težav niti ne pričakuje, je pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. "Velja pa še vedno prepoved uživanja vode za ljudi in živali iz zasebnih vodnih vrtin in vodnjakov, ki se napajajo prek podtalnice, za vse krajevne skupnosti, ki ležijo ob nabrežju Pivke in potoka Korotan," je poudaril.

Po Curkovih pojasnilih je sicer onesnažena voda v petek okoli 19. ure dosegla Postojnsko jamo, a so obilne padavine med 19. in 21. uro pripomogle k temu, da se je razmerje med onesnaženo in rečno vodo še bolj pomaknilo v korist rečne.

Sorodna novica Gnojnica pomorila ribe v potoku Korotan. Onesnaženje se pomika proti Postojnski jami.

Po njegovih pojasnilih so meritve pokazale, da je pri izviru potoka Korotan vsebnost kisika 9,49 miligrama na liter vode, v Nanoščici 9,53 miligrama kisika na liter vode in v Pivki 9,99 miligrama. "Vsi parametri kažejo, da se kisik v vodi povečuje, kar omogoča življenje v vodnem svetu," je dejal Curk.

Janez Mulec z Inštituta za raziskovanje krasa v znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti je medtem meritve opravil v Planinski jami na izviru reke Unice, je dodal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko.

Po Curkovih besedah je zaznal, da je prvi vodni val v jamskem sistemu prišel do Planinske jame, pri čemer je pri kalni vodi zaznal vonj po gnojnici. "Pomemben je podatek, da je v jamo vstopil ob 12.30 in izstopil ob 14.30, saj je lahko že čez eno uro drugače," je še pojasnil Curk.