Na Krasu končujejo letošnjo trgatev. Foto: BoBo
Na Krasu končujejo letošnjo trgatev. Foto: BoBo

Na novogoriškem kmetijsko-gozdarskem zavodu so ocenili, da je za to kriva spomladanska pozeba, suša in ožig poleti ter obilica dežja septembra, ko bi moralo sijati sonce. Kljub temu pa bo žlahtne kapljice dovolj za vse.

Trgatev na Krasu je letos prikrojil dež. Zadnje dni pa je posijalo sonce, tako da se trudijo pridelek čim prej pospraviti pod streho. Direktor sežanske kleti Vinakras Marjan Colja: "Kar se tiče posestva, smo v planiranih količinah, tam od 5 do 10 odstotkov manj kot lani. Glede odkupa pa bo položaj še nekoliko slabši, saj pričakujemo 20, 30 odstotkov izpada predvsem zaradi ožigov, ki so jih imeli naši kooperanti."

Prve meritve, ki so jih opravili v avgustu že kak teden prej kot običajno, so kazale zelo dobro, potem pa je dež precej pokvaril. Tadej Štoka iz Krajne vasi: "Izbranega terana bo letos nekoliko manj, ker so padavine v zadnjem tednu naredile malo nevšečnosti, saj je trta povlekla vodo vase in razredčila sladkorno stopnjo".
Kljub padavinam jagode niso popokale
So pa jagode zdrave, kar pomeni, da jih ni napadla gniloba. Specialistka za vinarstvo in vinogradništvo Majda Brdnik: "Jagodna kožica je bila močna, po drugi strani pa kljub padavinam jagode niso popokale, saj so bile na srečo temperature sorazmerno nizke".

Je vremenske muhe sploh mogoče ukaniti? Sušo že, z namakanjem, kar so si uredili že vsi večji kraški vinogradniki. Tudi v kleti Vinakras imajo takšne načrte. Colja: "Tam, kjer je možnost, bomo uredili namakalne sisteme, načrtujemo v roku 2, 3 let na 30, morda 40 hektarjih". Odkupna cena refoška bo letos 74 oziroma 75 centov za kilogram.