Prizor z enega od preteklih protestov kmetov. Foto: BoBo
Prizor z enega od preteklih protestov kmetov. Foto: BoBo

V kmetijskih organizacijah so po protestnem shodu, ki so ga pretekli torek pripravili v Ljubljani, na politični vrh naslovili zahtevi za takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in predloga novele zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Če to ne bo izpolnjeno, bodo nadaljevali protestne aktivnosti, so napovedali.

Sorodna novica Predsednik sindikata kmetov Medved: "Ko kmet protestira, država že krvavi"

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob protestu ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč. Kot je pojasnila, je vlada predstavnikom kmetov že pred protestom poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so po njenih besedah predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih. Glede Nature 2000 predlagajo, da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno, glede trajnega travinja bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje.

Da s kmetijskim ministrstvom iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov, so takrat zatrdili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade so pogajanja začeli v prvih dneh aprila, ko so se med drugim dogovorili za oblikovanje delovne skupine. Pred tem je 24. marca potekal prvi protest kmetov. Sredi aprila so iz kmetijskih organizacij nato sporočili, da so pogajanja opustili, saj vlada ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Ob tem so napovedali nov protestni shod, ki je potekal pretekli torek.