Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Vodja Sektorja splošne policije na upravi uniformirane policije Tomislav Omejec je v izjavi za javnost pojasnil, da gre za t. i. v lokalno skupnost usmerjeno delo. Namen tovrstnega zbiranja obvestil je po njegovih besedah dvig zaupanja v delo policije. Obiskujejo tiste, ki so nosilci socialne moči in ki za policijo predstavljajo zaupanja vredne ljudi. Če je kdo to narobe razumel, mu je žal, je povedal Omejec.

Poudaril je, da z organizatorji napovedanega torkovega shoda odlično sodelujejo in da bodo poskušali poskrbeti, da bo prihod in odhod protestnikov miren in da bo dogajanje čim manj vplivalo na prebivalce Ljubljane in drugih mest, kjer bodo tudi potekala javna izražanja mnenj. "Pričakujemo, da bodo kmetje na protest prišli s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, zato pričakujemo, da bodo pri njihovem prihodu in odhodu težave v prometu."

Napovedal je, da bo policistov "zadostno število" in da bodo skrbeli za varnost v prometu, saj pričakujejo, da bo sam shod miren. Policija pričakuje do tri tisoč udeležencev.

Na objavo enega od kmetov, da ga je obiskala policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti, so se konec minulega tedna ogorčeno odzvali v zunajparlamentarni stranki SLS, v Inštitutu 8. marec in v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Stranka SDS pa je danes zahtevala sklic parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bi po njihovem predlogu obravnaval nesorazmerno poseganje policije v pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj.

Obiski policistov zakonsko upravičeni

Medved: Gre za običajno prakso policije

Zbiranje obvestil policije pri kmetih glede udeležbe na torkovem protestu ni signal represije, ga pa nekateri tako razumejo, je v odzivu za STA na objavo kmeta, ki je v preteklih dneh zakrožila na družbenih omrežjih, dejal predsednik sindikata kmetov Anton Medved. Po njegovih besedah to ni bil osamljen primer, gre pa za običajno prakso policije.

"Glede na to, da smo tudi mi policijski sindikat, ko so stavkali, podprli, menim, da bodo tudi oni nas obravnavali kot državljane, ki imamo ustavno pravico protestirati," je glede zapisa enega izmed kmetov na družbenem omrežju o tem, da so ga med delom na kmetiji obiskali policisti in spraševali o njegovi morebitni udeležbi na torkovem protestu v Ljubljani, poudaril predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

Sorodna novica Pravna mreža in 8. marec: Protestom nenaklonjena policijska praksa se nadaljuje tudi pod to vlado

Protest kmetov v torek ob 12. uri

V sindikatu medtem v zvezi s protestom, ki se bo začel v torek ob 12. uri pred državnim zborom v Ljubljani, usklajujejo še zadnje podrobnosti. Udeleženci protesta vse od Prekmurja in Primorske do hrvaške in avstrijske meje bodo v zgodnjih dopoldanskih urah z organiziranimi avtobusnimi prevozi in osebnimi avtomobili krenili na pot proti prestolnici, tisti iz okoliških krajev pa bodo prispeli s traktorji in z njimi pripravili mimohod, je orisal Medved.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo traktorjev skupaj zbralo okoli 500, a hkrati opozoril, da je popolnoma natančno število težko napovedati. "Predvidevamo, da jih bo več, kot jih je bilo na zadnjem shodu," je dejal.

Dodatno je pojasnil, da vsi traktorji ne bodo prišli v prestolnico, temveč se bodo zbrali na štirih do petih zunanjih lokacijah, od koder bodo, če bo to treba, prišli izrazit podporo tudi v Ljubljano. "Podrobnosti o lokacijah bodo znane danes," je še dodal. "Kmete pozivamo k varnemu, mirnemu in kulturnemu protestu. Menimo, da je to naša ustavna pravica, ne želimo zganjati panike in nemirov ne v središču Ljubljane in ne med našimi ljubimi potrošniki," je bil jasen.

Medved: Okoljevarstveniki diktirajo režim

Kmetje od njih zahtevajo in pričakujejo, da v celoti izpogajajo zahteve, ki so jih podali na vlado. Če jim ne bo uspelo, potem preprosto ne bo več pogojev za normalno kmetovanje, meni Medved. "Okoljevarstvene organizacije so začele na naših kmetijah, zemljiščih in lastnini postavljati režime. Kmetje na svoji zemlji nismo več absolutni gospodarji in tega si ne moremo več dovoliti," je poudaril.

Po njegovih besedah so torkov shod prijavili in napovedali pristojnim institucijam. "V Ljubljano prihajamo, da si izborimo pogoje, ki jih imajo ostali evropski kmetje, ne prihajamo po denar, imamo zahteve glede normalnih pogojev za kmetovanje. Zakonodajni ukrepi, ki so predvideni, kot je zakon o varstvu živali, nas samo omejujejo," je vnovič pojasnil razloge za protest.

O podpori političnih strank pa je dejal, da želijo biti "z njimi vse stranke, ne zgolj SLS".

Sorodna novica Policija zavrača očitke, da izvaja pritisk na kmete: Gre za običajno prakso

"Politika naj nas pusti pri miru"

"Se jim zahvaljujemo, ampak jih ne potrebujemo, naj bodo tam, kjer so bili do zdaj. Politika naj nas pusti pri miru, mi rešujemo kmečki stan in pogoje za kmetovanje ter hkrati tudi, da bodo imeli mladi voljo do kmetovanja. Naš največji cilj je mlade ohraniti na kmetijah," je še poudaril Medved.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preučijo in zmanjšajo območja Nature 2000, da se kmetje ne obremenjujejo z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Zahtevajo tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter takojšnji začetek učinkovitega upravljanja populacije. Prav tako zahtevajo ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za proizvodnjo hrane, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja ter popolno zavrnitev uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev na ravni celotne države.

Propadla pogajanja z vlado

Podoben shod, kot bo potekal v torek, so že pripravili 24. marca, čemur je nato sledil sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine.

Pretekli teden so nato predstavniki organizacij s področja kmetijstva javnost obvestili, da so opustili pogajanja z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kot so pojasnili, je bil "kaplja čez rob" predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč.

Nezadovoljni kmetje na Cerkniškem
Iz oddaje Tednik: Kmečki punt