Irena Majcen med nedavnim obiskom v Lendavi. Foto: BoBo
Irena Majcen med nedavnim obiskom v Lendavi. Foto: BoBo

Vlada Ireni Majcen, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra 2022, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo dejavno vlogo direktorice sklada.

Nekateri bi sklad kmetijskih zemljišč najraje ukinili, vladajoči pa bi mu dali dejavnejšo vlogo

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev in s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izreče. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila ter ugotovila, da ji ni uspelo dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Odziv razrešene

Irena Majcen sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je poročal Radio Slovenija. Za časopis Dnevnik je v preteklih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njuno korist. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Kdo je Tolar

Tolar, ki bo v petek prevzel položaj vršilca dolžnosti direktorja, je magister mednarodne ekonomije in diplomirani organizator dela informatik, trenutno je zaposlen na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Ima bogate vodstvene izkušnje in dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih projektov na področju kmetijstva, so pojasnili na ministrstvu.