Irena Majcen med nedavnim obiskom v Lendavi. Foto: BoBo
Irena Majcen med nedavnim obiskom v Lendavi. Foto: BoBo

Vlada Ireni Majcen, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra 2022, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo dejavno vlogo direktorice sklada.

Sorodna novica Nekateri bi sklad kmetijskih zemljišč najraje ukinili, vladajoči pa bi mu dali dejavnejšo vlogo

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev in s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izreče. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila ter ugotovila, da ji ni uspelo dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Odziv razrešene

Irena Majcen sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je poročal Radio Slovenija. Za časopis Dnevnik je v preteklih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njuno korist. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Kdo je Tolar

Tolar, ki bo v petek prevzel položaj vršilca dolžnosti direktorja, je magister mednarodne ekonomije in diplomirani organizator dela informatik, trenutno je zaposlen na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Ima bogate vodstvene izkušnje in dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih projektov na področju kmetijstva, so pojasnili na ministrstvu.