Karl Erjavec je dejal, da DeSUS ni več stranka, ki jo je vodil 15 let. Foto: BoBo
Karl Erjavec je dejal, da DeSUS ni več stranka, ki jo je vodil 15 let. Foto: BoBo

Odstop Karla Erjavca je v Odmevih komentirala nekdanja poslanka stranke in tudi nekdanja kulturna ministrica iz kvote DeSUS-a, Julijana Bizjak Mlakar, zdaj članica sveta stranke. Odstop jo je presenetil, na seji sveta je pričakovala "pogovor in iskanje kompromisnih rešitev".

Napovedala je, da bo vodstvo stranke zdaj opravilo konsolidacijo v sodelovanju s terenom.

Na opombo voditeljice Odmevov, da se že vrstijo izstopi iz stranke, jutri (četrtek) pa naj bi sledili novi, pa je odgovorila z besedami, da ima DeSUS "močan teren", deset tisoč članov, in da je po tem terenu "veliko apetitov", a večina bo po njenem prepričanju ostala in pomagala pri konsolidaciji stranke.

Zatrdila je, da DeSUS ostaja konstruktivna opozicija, ki bo delovala za uresničevanje strankinega programa.

Novega predsednika bodo poiskali "v sodelovanju s terenom". Osebno ni naklonjena, da bi vodenje prevzel kmetijski minister Jože Podgoršek. "Nisem naklonjena človeku, ki igra dvojno vlogo v stranki."

Prepričana je, da slovenski politični prostor še vedno potrebuje stranko, ki se zavzema za interese upokojencev, saj druge stranke po njenih besedah v teh namerah pogosto niso iskrene. "Poglejte, kaj se je dogajalo v domovih za starostnike, starejši so umirali brez ustrezne oskrbe, da bi imeli dostop do tega, kot bi bilo potrebno."

Razkol v DeSUS-u

Začasni predsednik je Balažek

Erjavec je dopoldne članom sveta stranke DeSUS naznanil, da odhaja s položaja predsednika. Ti so na tajnem glasovanju za začasnega predsednika stranke določili dozdajšnjega podpredsednika Antona Balažeka. Ta je v izjavi medijem dejal, da je danes vse skupaj potekalo zelo hitro in da je bilo "za marsikoga to tudi presenečenje, tudi zame". "Na podlagi tega potrebujemo nekaj časa, da strnemo vrste in ohladimo glave ter gremo naprej," je dodal.

Kongres DeSUS-a, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, bo glede na določila statuta stranke nekje v obdobju enega leta, lahko pa da bo potekal že v roku treh mesecev, "odvisno od tega, kaj bo za stranko dobro in smiselno, skušali bomo stvari v stranki urediti".

In kako naprej? "Zdaj me čakajo poslanci, tudi podpredsednica, predsednik sveta, da se pogovorimo, skušali bomo najti tiste točke, ki nas bodo krepile, sem optimist, upam, da bomo našli neki skupni konsenz," je poudaril Balažek. Potrdil je, da DeSUS ostaja zmerna opozicija in da znotraj stranke radikalne poteze niso potrebne, temveč je "treba začeti delati".

Svet stranke potrdil, da bodo v prihodnje zmerna opozicija

Svet stranke je na današnji seji po Erjavčevem odstopu potrdil predloge izvršnega odbora, da bodo zmerna opozicija in da ne bodo člani KUL-a, v katero so vključene opozicijske LMŠ, SD, SAB in Levica. Poudarili so, da bodo kot zmerna opozicija podpirali vse predloge vlade, ki so del koalicijske pogodbe, ki so jo sopodpisali. Kaj takšno sodelovanje pomeni za nadaljnje kadrovsko sodelovanje DeSUS-a v vladni koaliciji, za zdaj še ni povsem znano.

O ocenah trimesečnega dela Erjavca pa je bil redkobeseden. "O predhodnikih vse dobro, tega dela ne bi ocenjeval, ker mislim, da je to neproduktivno, mi se oziramo naprej, poskušali bomo najti neke svetle točke, ki jih tudi članstvo pričakuje."

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne izstope iz stranke, je odgovoril, da bodo videli. "Mislim, da je v vsaki stranki dinamika, da ljudje prihajajo in odhajajo. Želim, da bi jih več prišlo kot odšlo, ampak za to bo potreben čas," je ocenil. Kot je pojasnil, se namreč njihove težave niso nakopičile v enem letu ali v enem mesecu, zato bo po njegovem mnenju tudi potreben čas, da se to uredi.

Tudi vprašanje glede položaja kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki kljub decembrskemu odhodu DeSUS-a iz koalicije ostaja član vlade, po Balažekovih besedah ostaja odprto.

Svet stranke se je zbral na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici v državnem zboru. Foto: BoBo
Svet stranke se je zbral na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici v državnem zboru. Foto: BoBo

Erjavec: Stranka je tako razklana, da jo je nemogoče rešiti

"Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke DeSUS v lanskem letu po hudih peripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti," pa je predtem razloge za svojo odločitev pojasnil Erjavec. Pri tem je omenil razklanost v poslanski skupini in v občinskih organizacijah na terenu. Ob njem je sicer odstopila tudi podpredsednica stranke Irena Majcen.

Kritičen je bil predvsem do poslanske skupine. "Ni bilo tega poguma, da bi se štirje poslanci postavili za mano in javno povedali, da podpirajo svojega predsednika stranke za mandatarja," je spomnil Erjavec in dodal, da je bil njihov peti poslanec Robert Polnar iz stranke izključen, "ker ves čas žali stranko DeSUS".

Podgoršek trenutno ne razmišlja o novih izzivih

Po Erjavčevih besedah je ključno predvsem vprašanje glede položaja DeSUS-a, ali je v vladi ali v opoziciji. Pri tem je spomnil, da so organi stranke decembra lani soglasno sprejeli odločitev o odhodu iz koalicije, sklenili pa, da ministra iz njihovih vrst ostaneta v vladi, dokler predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da ju, oziroma predvsem zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, zaradi spopadanja s koronsko krizo potrebuje. "Veste, da je predsednik vlade hitro poskrbel, da je minister za zdravje odstopil. Čeprav nimamo kmetijske krize, pa imamo v stranki še vedno ministra za kmetijstvo," je bil kritičen do Jožeta Podgorška.

Za ministra iz vrst DeSUS-a Jožeta Podgorška po dogajanju v zadnjih tednih in mesecih odstop Karla Erjavca ni presenečenje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Za ministra iz vrst DeSUS-a Jožeta Podgorška po dogajanju v zadnjih tednih in mesecih odstop Karla Erjavca ni presenečenje. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po poročanju Radia Slovenija je čedalje več namigov, da bi na kongresu – ko bo – za novega predsednika izvolili prav Podgorška. Kot je slednji navedel v pisni izjavi za Slovensko tiskovno agencijo, zaradi vsebinskih izzivov na ministrstvu trenutno ne razmišlja o novih. Po dogajanju v zadnjih tednih in mesecih, ki da je bilo zgovorno samo po sebi, pa odstop Karla Erjavca z vrha DeSUS-a zanj ni presenečenje.

"Upam, da nam bo v stranki končno uspelo poenotiti poglede in ključne naloge za bodoče delo. Predvsem pa želim, da bosta stranka in poslanska skupina DeSUS ohranila državotvorno držo in težila k uresničevanju naših programskih ciljev," je še pojasnil Podgoršek, ki, kot kaže, še naprej ostaja član stranke. Tako se ni uresničilo, kar je Erjavec napovedal po seji izvršnega odbora pred nekaj tedni, in sicer, da Podgoršek ministrske funkcije ne more več opravljati kot član DeSUS-a. Če jo bo, bodo v stranki ugotovili, da mu je članstvo prenehalo.

Imajo občutek, da so poslani od Boga, da zastopajo interese v državnem zboru, pozabljajo pa na tisoče ur prostovoljcev, članov stranke DeSUS, ki so delali na terenu, da je imela stranka pet poslancev.

Erjavec o DeSUS-ovih poslancih

Erjavec o poslancih: Nekaterim je več do funkcije kot pa do prihodnosti stranke

"Ko sem lani decembra postal predsednik DeSUS-a, so vsi pričakovali, da bom postal podpredsednik vlade," je omenil Erjavec. Ob tem pa je spomnil, da je že v volilni kampanji leta 2018 povedal, da njega v tej vladi ne bo. "Jaz držim svoje zaveze. Kdo ni držal besede in kdo dela zaradi nekih parcialnih koristi, vprašajte predvsem poslance, ki zasedajo predvsem določene funkcije v DZ-ju," je dejal. Ob tem je omenil podpredsednika državnega zbora Branka Simonoviča in predsednika mandatno-volilne komisije Ivana Hršaka. "Seveda se s tem, ko je šla stranka v opozicijo, pričakuje tudi drugačen razrez in očitno je nekaterim več do funkcije kot pa do prihodnosti stranke DeSUS," je ocenil.

Pojasnil je, da za odločitev glede njegovega odstopa ni bil ključen neuspeh konstruktivne nezaupnice, saj se je po njem trudil, kot je napovedal, da bi stranko konsolidiral. Vendar s takšno razklanostjo v poslanski skupini po njegovem mnenju ne gre. "Imajo občutek, da so poslani od Boga, da zastopajo interese v državnem zboru, pozabljajo pa na tisoče ur prostovoljcev, članov stranke DeSUS, ki so delali na terenu, da je imela stranka pet poslancev," je dejal.

Po besedah Erjavca je nekaterim poslancem DeSUS-a očitno več do funkcije kot pa do prihodnosti stranke. Foto: BoBo
Po besedah Erjavca je nekaterim poslancem DeSUS-a očitno več do funkcije kot pa do prihodnosti stranke. Foto: BoBo

Ob tem je ocenil, da je DeSUS danes parlamentarna stranka predvsem zato, ker je on vodil volilno kampanjo. "Res je, da smo dosegli pet odstotkov, kar je bilo manj od pričakovanega, res pa je, da je bila leta 2005, ko sem prvič postal predsednik DeSUS-a, ta stranka že praktično odpisana, z mojim prihodom pa je v nadaljnjih 15 letih ostala parlamentarna stranka," je dodal.

Tudi Simonovič ni pričakoval Erjavčevega odstopa

Pred začetkom seje je poslanec Simonovič v izjavi za medije ocenil, da je danes dan D, ki bo pokazal, koliko so resna in odgovorna stranka. "Če smo zreli – jaz upam, da smo –, se bomo znali poenotiti in poiskati poti, kako naprej," je dejal. Simonovič ni pričakoval Erjavčevega odstopa s položaja. Na nekatere pozive, naj si poslanci DeSUS-a najdejo drugo stranko, če ne morejo spoštovati sklepov stranke, pa je odgovoril: "Če bomo začeli s takimi, je boljše, da gremo narazen." Vodja poslancev Franc Jurša pa je na omenjene pozive ob prihodu na sejo sveta odgovoril, da si to eni želijo, da pa so med njimi tudi taki, ki morajo sebi poiskati drugo stranko, da bodo tam lahko delovali. Obenem je poudaril, da je pred njimi zahtevna situacija, ki jo morajo razrešiti, če želijo, da ta stranka obstane.

Svet stranke se je sicer zbral na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici, Erjavec je namreč s podporo KUL-a neuspešno kandidiral za predsednika vlade. Sejo je Erjavec tako po nekaj minutah zapustil, z njim je odšlo tudi nekaj članov, med njimi tudi Julijana Bizjak Mlakar. Stranko, ki je imela v preteklem letu dva volilna kongresa, tako zdaj čaka še tretji.

Erjavčeva zaposlitev v Iskratelu

Ugibanja o Erjavčevem morebitnem odhodu je sicer podkrepila njegova zaposlitev v telekomunikacijskem podjetju Iskratel, v katerem bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića. Odgovoren bo za širitev in vstop na nove trge. Poteza je odprla dodatna vprašanja o tem, ali ima Erjavec sploh še ambicijo voditi DeSUS in ga, kot je poudarjal, konsolidirati.

V poslanski skupini je sicer že dalj časa napeto. Nekateri poslanci ne skrivajo kritik na Erjavčev račun in poudarjajo uresničevanje strankinega programa tudi s podporo točkam iz koalicijske pogodbe, ki so jo sopodpisali ob vstopu v aktualno vlado.

Izvršni svet je sicer 24. februarja sklenil, da bo DeSUS zmerna opozicija – torej ne bodo člani KUL-a in tudi ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado. Pred današnjim svetom DeSUS-a je bilo sporočilo glavnih akterjev jasno – stranka se mora poenotiti, sicer bo njena usoda negotova.

Balažek začasni predsednik DeSUS-a