Škoda na jagodah po toči prejšnji teden. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Škoda na jagodah po toči prejšnji teden. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vsa kmetijska gospodarstva, ki so na območjih, kjer je prišlo do toče in zaradi posledic toče ne morejo izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe kmetijske politike, ki so jih prijavili na zbirni vlogi za leto 2022, morajo sporočiti višjo silo, vendar jim tokrat izjemoma ni treba prilagati dokazil, pravijo na pristojnem ministrstvu.

Kot dokazilo bo namreč služil seznam prizadetih katastrskih občin, ki ga je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in je v skladu s podatki agencije za okolje (Arso). Omenjeni seznam je skupaj z že omenjenimi navodili objavljen na spletni strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Sorodna novica Neurja v začetku junija povzročila za okoli osem milijonov škode

Izpolniti je treba obrazec

Med drugim je v navodilih pojasnjeno, v katerih primerih mora kmetovalec sporočiti primer višje sile za neposredna plačila in za ukrepe razvoja podeželja, kot so kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje, blaginja živali in investicijski ukrepi ter ukrep, namenjen mladim prevzemnikom kmetij.

Nosilec kmetijskega gospodarstva mora sporočiti višjo silo na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani agencije za kmetijske trge in ga agenciji nato poslati v 15 delovnih dneh od datuma, ko to lahko stori, vendar pred morebitnim pregledom na kraju samem.

Sorodna novica Kot jajce velika toča padala na območju Frankolovega

Kmetje, ki so utrpeli škodo, morajo na obrazcu kot razlog višje sile označiti "huda naravna nesreča, ki je resno prizadela kmetijsko gospodarstvo", v rubriki "opis primera višje sile" pa opisati, kako se je dogodek zgodil. Nosilcu dejavnosti pri tem ni treba prilagati dokazil razen za področji kmetijsko-okoljsko-podnebnega plačila in ekološkega kmetovanja, pri čemer mora priložiti predpisane evidence.

Kaj za zemljišča zunaj seznama?

Če so prizadeta zemljišča, ki so jih kmetje prijavili na zbirni vlogi za leto 2022, zunaj katastrskih občin s seznama, velja enak postopek, vendar mora v tem primeru za točo podati dodatna dokazila, kot so fotografije, zapisnik zavarovalnice in izjava o ogledu in oceni škode, ki jo izdela javna služba kmetijskega svetovanja, so še sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.