Pol kilograma odvrženih oblačil ustvari 26 kilogramov ogljikovega dioksida. Foto: EPA
Pol kilograma odvrženih oblačil ustvari 26 kilogramov ogljikovega dioksida. Foto: EPA

Za milijon ton novih oblačil potrebujemo 6 milijard litrov nafte, pri izdelavi ene majice pa se porabi 140 gramov pesticidov. Za proizvodnjo bombaža se namreč porabi kar 16 odstotkov svetovne porabe insekticida.

V Sloveniji letno nastane od 5.000 do 6.000 tekstilnih materialov, na odlagališčih pa jih zberejo 1.000 ton, čeprav je mogoče kar 90 odstotkov tekstila reciklirati. Ena izmed ambasadork trajnostnega razvoja je Neli Štrukelj, ki je svojo prvo torbo iz ostankov tapetniške industrije in zaves naredila za diplomsko nalogo. Ker je sama zelo zadržana do množične proizvodnje in potrošnje, njena kolekcija - stare majice z novonatisnjenimi simboli tržnega kapitalizma - sporoča, da je okoljsko odgovorno ravnanje lahko izhod iz krize.

Na recikliranje prisegajo tudi v kulturno-ekološkem društvu Smetumet, kjer so med drugim ustvarili krilo iz kravat, obleko iz etiket in gumbe s sporočili. Kako so videti reciklirana oblačila in kako bodo v Smetumetu prepričali ljudi, naj tudi sami predelajo svoja oblačila, pa si oglejte v Ekoutrinkih ob 19.40 na TV SLO 1.