Poplave bodo predvsem na poplavnih območjih. Foto: BoBo
Poplave bodo predvsem na poplavnih območjih. Foto: BoBo
Cesta zaprta zaradi hudourniških vod in uničenega mostička zaradi podivjane vode. Foto: Eugenija Carl

Kolpa bo po podatkih agencije za okolje (Arso) poplavljala večinoma poplavna območja ob strugi, možen pa je porast tudi manjših vodotokov.

Neurje je sicer sinoči okoli 21. ure zajelo tudi Obalo. Najhuje je bilo v Strunjanu, kjer je voda poplavila središče kraja, plaz v Piranu pa je zasul dva avtomobila. V središču Portoroža, kjer imajo težave ob vsakem večjem nalivu, je poplavilo garažne hiše hotelov. Zalilo je nekaj parkiranih avtomobilov. V Strunjanu je voda poplavila središče kraja in zalila 13 hiš. Zaradi hudourniških voda je del Piranskega zaliva obarvan rjavo, poroča novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Sprožilo se je tudi več plazov. Največji je bil pri piranski osnovni šoli, kjer je zasulo dva avtomobila, trije udori zemlje pa ovirajo promet na cesti Valeta-Portorož, kjer je mogoče voziti le po enem voznem pasu. Nekaj manjših plazov je oviralo promet na regionalni cesti med Lucijo in Strunjanom, a so jih gasilci očistili. Na terenu so še vedno gasilske enote.

Silovito neurje je po poročanju Primorskih novic v zgodnjih jutranjih urah zbudilo tudi prebivalce na območju hrvaških mest Karlovac in Zagreb. V Miljah pa je davi umrla ženska, ki jo je zasul zemeljski plaz.

Na Dolenjskem zalite kleti in podrta drevesa
Nemirno noč imajo za sabo tudi dolenjski in posavski gasilci: meteorna voda je zalila kleti v Novem mestu, poplavilo je cesto Raka-Smednik, veter pa je na ceste na Dolenjskem in v Posavju podrl več dreves. Gasilci in delavci cestnih podjetij so jih povečini že odstranili, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih agencije bo ponoči in v četrtek v severni Sloveniji deloma jasno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem, zjutraj pa tudi v Prekmurju, bodo občasno možne krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter.

Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 16, najvišje dnevne od 18 do 23 stopinj Celzija. V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, a se bo proti večeru zjasnilo. V soboto in nedeljo pa bo precej jasno.