Ministrstvo se je pri pregledu postopka osredotočilo predvsem na dejansko in dovoljeno uporabo alternativnih goriv, kot so odpadna olja, predelana guma in plastika. Foto: BoBo
Ministrstvo se je pri pregledu postopka osredotočilo predvsem na dejansko in dovoljeno uporabo alternativnih goriv, kot so odpadna olja, predelana guma in plastika. Foto: BoBo
Protest proti Lafargeu pred veleposlaništvom Francije
V Eko krogu so zadovoljni, saj vnovični postopek med drugim pomeni določitev novega vplivnega območja in sodelovanje javnosti s pripombami v postopku. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Z obnovitvijo postopka so posebej zadovoljni v okoljevarstvenem gibanju Eko krog, saj vnovični postopek pomeni, da bo "določeno novo vplivno območje, javnost bo v postopku lahko sodelovala s pripombami na sežiganje odpadkov, stranskih udeležencev bo več, poostrene bodo prej velikodušne omejitve obratovanja, vnos onesnažil v Zasavje pa postal stvar debate in argumentov in ne izvršeno dejstvo," so zapisali aktivisti društva.

Na okoljskem ministrstvu v pojasnilu navajajo, da lahko družba Lafarge Cement še naprej obratuje pod do zdaj postavljenimi pogoji, dokler ne pridobi pravnomočne odločbe o zadevi. To pomeni, da mora Arso postopek ponoviti.

Arso je izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za sežig alternativnih goriv sicer zavrnil že sredi julija, ker je upravno sodišče ugotovilo neskladje uredbe o napravah, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, z zakonom o varstvu okolja. Arso bi moral prilagojeno cementno peč obravnavati kot novo in ne kot obstoječo napravo, za kar so peč razglasili v Lafargeu. Arso je zato zahteve za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja zavrnil.

Za zakon je prilagojena peč nova peč
Lafarge se je pritožil, zato je odločanje prevzel pristojni organ ministrstva za okolje. Z ministrstva so sporočili, da je njihov pritožbeni organ na podlagi zbranih dejstev in dokazov ugotavljal, ali je rotacijska cementna peč po določilih obratovanja v času zahteve za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja identična napravi, ki je obstajala ob izdaji uredbe leta 2004. Ker v resnici ni bilo tako, je bil postopek razveljavljen.

Družba Lafarge Cement se na odločitev ministrstva ne more pritožiti ali sprožiti upravnega spora, so še sporočili iz ministrstva.