Prizorišče tragičnega dogodka na Bledu. Foto: PU Kranj
Prizorišče tragičnega dogodka na Bledu. Foto: PU Kranj

Po podatkih Policijske uprave Kranj je drevo padlo na človeka, ki sta hodila po sprehajalni poti v bližini vile Bled. Eden je pri tem umrl, drugi je bil hudo poškodovan in s helikopterjem prepeljan v zdravstveno ustanovo.

Po poročanju novinarja TV Slovenija Jana Novaka je umrla 32-letna tuja državljanka, poškodovani pa je starejši, prav tako tuji državljan. Nesreča se je zgodila ob jezeru na pešpoti med vilo Bled in Zako. Sprehajalca je zajelo neurje, ki se je v tistem trenutku (popoldan) razbesnelo nad Bledom. To je druga smrtna žrtev neurij letos. Junija je v naraslem potoku v Izlakah umrla 40-letnica.

Sorodna novica Nevihtna gmota iz Italije je prešla Slovenijo, ozračje se je umirilo

Kot je v Odmevih na TV Slovenija dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je v koči v Krmi ujetih približno 90 ljudi, med njimi 35 slepih in slabovidnih s spremljevalci, ki niso mogli v dolino, ker se je na cesto porušilo veliko dreves. Noč bodo preživeli vsaj na pokritem, tam so tudi gorski reševalci, ki so jim odnesli nujno potrebna zdravila.

V Mozirju v kampu Forest Camping je strela udarila v tla v bližini šotorov, kjer so bivale tuje družine, je poročala novinarka TV Slovenija Lea Vornšek Pejovnik. Posredovali so gasilci. Dva človeka sta bila prepeljana v Splošno bolnišnico Celje, nekaj ljudi je bilo v šoku. Poškodbe naj ne bi bile prehude. Gasilci ob tem pozivajo vse, ki ob neurjih šotorijo, naj se umaknejo v zidan objekt pod varno streho, če pa to ni mogoče, naj se umaknejo v avtomobil in zapeljejo na čistino, kjer ni možnosti padajočega drevja.

Veliko padlih dreves, podrtih streh, oviranega prometa

Popoldanska nevihtna linija je prinesla zelo močne sunke vetra, ponekod so bile izrazite tudi nevihtne celice s točo in udari strel. Od nekaj čez 14. do 17. ure so bili obveščeni o približno 900 izrednih dogodkih. Največ, in sicer 265, na območju regijskega centra Celje. Sledijo Ljubljana z 204, Kranj s 151 in Maribor z 78 dogodki.

Gasilci iz približno 300 gasilskih enot odstranjujejo podrta drevesa, električne in telekomunikacijske drogove, prekrivajo odkrite strehe, črpajo vodo iz poplavljenih objektov in cestišč ter sodelujejo pri evakuaciji občanov z ogroženih območij.

V Celju je popoldansko neurje z močnim dežjem in vetrom razkrilo streho nogometnega stadiona Z'dežele. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov.

Kongresni trg Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kongresni trg Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Neurje je prizadelo tudi občino Šmarje pri Jelšah. Silovit veter je povzročil razdejanje na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

V Žalcu je veter podrl kar nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, v kateri so se že v torek zvečer spopadali z neurjem, ki je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močen dež. Zalilo je veliko kletnih prostorov, med drugim garderobo šolske telovadnice. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje. Hudo je bilo tudi na Polzeli, podrta drevesa, odkrite strehe.

Na več cestah po državi je zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa so zaprte, poroča Prometnoinformacijski center za državne ceste. Zaradi podrtega drevja so trenutno zaprte ceste Velenje–Polzela, Mojstrana–Radovna-Gorje in lokalna cesta Cerkljanska Dobrava–Vrhovlje–Tunjiška Mlaka. Več dni bo zaprta državna cesta Cerkno–Novaki.

Plečnikov stadion v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Plečnikov stadion v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Neurje je poškodovalo tudi strehe na stanovanjskih objektih in podrlo številna drevesa. Zlomljen drog je padel na avtomobil. S Plečnikovega stadiona veter izruval strešno kritino in jo odpihnil na vozišče ter pločnik. Po prvih neuradnih ocenah škoda znaša do 20.000 evrov, je poročala novinarka TV Slovenija Sara Dvorjak.

Samo v Ljubljani je bilo na delu več kot 200 gasilcev s 50 vozili. "Najbolj izpostavljeno območje je severni del Ljubljane, severozahodni del, kjer je tudi največje število intervencij. Drugače pa so intervencije tudi v osrednji Ljubljani in pa na jugu," je povedal Tomaž Ažbe iz Gasilske brigade Ljubljana. Intervencije so potekale cel dan – zjutraj zaradi posledic torkovega neurja, popoldne zaradi nove pošiljke in ni še konec, saj so na vidiku nove vremenske nevšečnosti.

Neurje se je zgodaj popoldan najprej razbesnelo na zahodu države. Veter je takrat po vsej Gorenjski podiral drevesa, lomil veje in odkrival strehe. Na terenu je tako večje število gasilcev.

V Preddvoru je na terenu vseh okoli 30 razpoložljivih prostovoljnih gasilcev, je za STA povedal tamkajšnji župan Rok Roblek. "Prišel je tako čuden vrtinec vetra, da so po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo dele opažnih sistemov, padala so tudi stoletna drevesa," je pojasnil župan. Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, ob katerem je močen sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. Otroci, ki so bili v tem času v vrtcu, niso bili ogroženi, saj so paneli predrli le zgornjo plast kritine, vendar pa bo pri odstranjevanju in sanaciji poškodovanih panelov treba paziti, da ne bodo nastale težave z elektriko.

Komunalno podjetje Kamnik, kjer je neurje prav tako povzročilo škodo večjih razsežnosti, občane obvešča, da je prišlo do množičnega izpada električne energije in podiranja dreves. Zagotovili so, da so vse njihove ekipe že na terenu, občane pa pozivajo, naj pitno vodo do preklica preventivno prekuhavajo, v primeru povečane motnosti pa naj jo pred prekuhavanjem tudi prefiltrirajo.

Ponekod za teniško žogico debela toča

Danes se je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ponovila torkova zgodba pustošenja vetra, poroča novinarka TV Slovenija Saša Kisovec. Spet se je razbesnelo neurje z močnim vetrom. Poškodovane so strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov. Neurje je podrlo več dreves, ki ovirajo promet in ogrožajo elektrovode. Zalilo je prostore osnovne šole v Šmarjeti. Po prvih podatkih je bilo najhuje v Prilozju in Krasincu v Metliki ter v naselju Griblje v Črnomlju, kjer je padala toča v debelini teniških žog, poroča TV Slovenija.

Županja Metlike Martina Legan Janžekovič je celo navedla, da je bila toča premera 10 centimetrov in več. Ogromno škode je povzročila na objektih, avtomobilih ter kmetijskih površinah. O debeli toči poročajo tudi z nekaterih drugih območij na jugu in jugovzhodu države. Manjša toča, od enega do dveh centimetrov, je padala tudi v vasi Kompolje v občini Dobrepolje.

Škodo je neurje povzročilo tudi v Šentjerneju, na Mirni in v Šmarjeških Toplicah. V gasilske domove so evakuirali otroke, ki so kampirali v Grmu pri Podzemlju in Geršičih. Krajani s strahom pričakujejo noč in novo nevihtno celico, ki se približuje iz zahoda, je še poročala Saša Kisovec.

Težave pri preskrbi z električno energijo

Prav tako je neurje na Gorenjskem povzročilo težave v preskrbi z električno energijo. Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, je neurje povzročilo kratkotrajne prekinitve v dolini Radovne, okolici Posavca, Tržiča ter v vaseh pri Preddvoru.

Kratkotrajno je bila med neurjem prekinjena oskrba z elektriko približno za 5000 uporabnikov. Ekipe so na terenu in odpravljajo okvare, trenutno je motena oskrba za približno 340 uporabnikov. Vzpostavitev oskrbe z električno energijo pričakujejo do večernih ur.

S težavami pri oskrbi z elektriko se po dveh zaporednih nevihtnih dnevih srečujejo tudi na območju Elektra Ljubljana, kjer je trenutno brez elektrike okoli 15.600 uporabnikov, in sicer zlasti na območju severno od Ljubljane in pa v okolici Črnomlja. Iz Elektra Primorska pa poročajo, da je trenutno brez elektrike še nekaj več kot 500 odjemalcev, največ na Tolminskem in nekaj na Kanalskem.

Šestan o odpravljanju posledic neviht
Po državi znova pustošilo močno neurje