Pri odstranjevanju posledic ujme pomagajo tudi pripadniki SV. Foto: Twitter/Slovenska vojska
Pri odstranjevanju posledic ujme pomagajo tudi pripadniki SV. Foto: Twitter/Slovenska vojska

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan si je s sodelavci ogledal stanje v občinah Osilnica in Kostel ter se srečal z osilniško županjo Alenko Kovač in kostelskim županom Ivanom Črnkovičem strinjal, da so razmere na terenu resne in zagotovil, da lahko računajo na pomoč vlade. Ob tem so se z županjo in županom strinjali, da bo škoda, ki jo je povzročila ujma v državi, najverjetneje presegla 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za pomoč države.

Sanacija bo namreč predstavljala velik finančni zalogaj. Minister je povedal, da si bo intenzivno prizadeval ne le za zagotovitev finančne pomoči, ampak tudi za maksimalno pospešitev vseh postopkov za čimprejšnjo sanacijo obeh občin. Po opravljeni oceni škode zaradi močnega dežja bodo zagotovljena dodatna sredstva iz državnega proračuna, intervencijski ukrepi za odpravo posledic nesreče, posebni napori pa bodo usmerjeni v ohranjanje vzdrževanja vodotokov, je zagotovil.

Ob tem je izpostavil predvsem nujnost preventivnih posegov in stalnega vzdrževanja vodotokov. "Tu bo ministrstvo zagotovilo sredstva in napore, da takšne dogodke preprečimo, ne le saniramo, saj en evro, vložen v preventivo vodotokov, prinese od štiri do šest evrov manj stroškov pri tovrstnih škodnih dogodkih," je poudaril.

Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30. Poškodovana je državna cesta čez Osilnico, zato je uradni dostop še vedno mogoč le čez Hrvaško, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost.

Za silo so sicer usposobili cesto Kostel–Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje Osilnice mogoč le na lastno odgovornost. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Dnevnik


Ocenjevanje škode in čiščenje nadaljujejo tudi v Kostelu, kjer je ob poplavljenih hišah utrgalo tri vodovode in uničilo domačo minielektrarno. Poškodovanih je bilo veliko občinskih in drugih cest, ki so po besedah podžupana Mirana Briškija pomembne tudi za državo oz. njeno preprečevanje nezakonitih prehodov, saj prek njih vojska in policija nadzirata državno mejo.

Poškodbe na javni infrastrukturi v občinah Kostel in Osilnica so obsežne, zato bo sanacija predstavljala velik finančni zalogaj. Minister je v okviru terenskega obiska povedal, da si bo intenzivno prizadeval ne le za zagotovitev finančne pomoči ampak tudi za maksimalno pospešitev vseh postopkov za čimprejšnjo sanacijo obeh občin.

Na terenu je 58 vojakov

Posledice vodne ujme na terenu odpravljajo pripadniki in pripadnice inženirske čete in 10. pehotnega polka 1. bataljona Slovenske vojske. Na terenu pomaga 58 vojakov s šestimi tovornimi, šestimi terenskimi vozili in bagrom. Slovenska vojska bo na terenu prisotna tudi v prihodnjih dneh, vsaj do srede, ko bo znana natančnejša ocena potrebne sanacije.

Iz skladišča zaščite in reševanja na Rojah so v Osilnico že prepeljali 10 potopnih črpalk, 100 protipoplavnih vreč, 240 kilogramov zavojev folije PVC, 10 razvlažilnikov, danes pa še okoli 350 litrov vode v plastenkah, so še zapisali na ministrstvu za obrambo.

Na Črnomaljskem manj škode kot gorvodno

Medtem pa narasla Kolpa po ocenah črnomaljske občine z verjetno stoletnimi vodami na infrastrukturi v občini ni povzročila večje škode. Več bo znano, ko bo gladina reke upadla dovolj, da bo mogoče izvesti natančni pregled.

Voda je sicer zalila obrečne kampe, največ škode pa je v občini Metlika povzročila kmetu, ki mu je odnesla 300-glavo čredo ovac. Zalila je tamkajšnja kampa Primostek in Podzemelj. Ker so na Metliškem stanovanjske hiše od reke precej odmaknjene, pa druge infrastrukturne škode ni povzročila, je pojasnil metliški župan Darko Zevnik.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Črnomaljskem predvidevajo, da je lahko prineseno drevesno plavje poškodovalo predvsem nekatere mostove in rečne jezove, predvidoma pa naj bi skupaj šlo za manjšo gmotno škodo, je dejal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Je pa rečno plavje ponekod močno poškodovalo in zvilo ob meji postavljeno panelno ograjo z rezilno žico. Na nekaterih obrečnih cestah je delno poškodovala ali odnesla nasipane cestne bankine. Padavinska voda je zalila tudi več kleti na višjih območjih, je še povedal Kavšek.

Vodo je treba prekuhavati

Komunala Črnomelj je uporabnike pitne vode obvestila, da za vodovodni sistem Črnomelj oz. za tako rekoč celotne občinsko območje z izjemo vodovodnega sistema Damelj velja ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane.