Žarnić bo skupaj z ekokrogovci iskal strokovnjake. Foto: MMC RTV SLO
Žarnić bo skupaj z ekokrogovci iskal strokovnjake. Foto: MMC RTV SLO
Lafarge cement Trbovlje
Pahor je zahteval poročilo o cementarni Lafarge. Foto: MMC RTV SLO
Protest proti družbi Lafarge cement Trbovlje
Množice so protestirale pred vlado proti cementarni. Foto: MMC RTV SLO
Žarnić hiti s pripravo mnenja o Lafargu

Minister Žarnić meni, da ima Eko krog vso pravico zahtevati verodostojne podatke o Lafarge Cementu. "Ker je očitno kriza zaupanja, sem jih lepo prosil, naj poiščejo najbolj relevantne svetovne strokovnjake, ki bodo pregledali, verificirali in recenzirali vsa dosedanja poročila, lahko bodo izpeljali tudi nenapovedane kontrole. Vse to bo ministrstvo financiralo," je dejal. Minister je Eko krog prosil, naj tudi njemu pomaga priti do neodvisne ocene kakovosti podatkov, ki jih dobijo na ministrstvo o cementarni.
Do petka bo pripravljeno tudi poročilo, ki kaže ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za obratovanje, je napovedal Žarnić. Tega je zahteval premier Borut Pahor po množičnih demonstracijah pred vladno palačo. "Poročilo je pokazalo, da zadeva glede na podatke, ki so jih predložile pooblaščene institucije, ni povsem takšna, kot je splošni vtis," je novinarjem povedal Žarnić, ki pričakuje, da Eko krog s tem poročilom ne bo zadovoljen. Sicer pa je minister prepričan, da - kljub številnim kritikam - še vedno uživa zaupanje premierja.
Podatke bodo primerjali z evropskimi cementarnami
Na ministrstvu bodo v prihodnje poskušali razširiti analizo. "Zanima me nekaj najmanj kritičnih cementarn po Evropi in Sloveniji in primerjava rezultatov. V Sloveniji bi lahko podatke primerjali s cementarno v Anhovem," je rekel in ponovil, da so zaenkrat rezultati meritev v Lafargeu znotraj dopustnih zakonskih meja.

Evropska komisija je danes osmim državam, med njimi tudi Sloveniji, poslala že drugi opomin, zaradi neusklajene zakonodaje o kakovosti zraka. Če v dveh mesecih ne bodo izpolnile svoje obveznosti, lahko Evropska komisija proti njim sproži postopek na Sodišču Evropske unije.

Okoljevarstveno dovoljenje za TEŠ 6 po novem letu
Glede priprave okoljevarstvenega dovoljenja za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je Žarnić pojasnil, da trenutno pridobivajo pripombe na razgrnitev načrta. "Tudi ta zadeva bi se morala zaključiti do novega leta ali takoj po novem letu. Takrat ne bo več ovir za izdelavo gradbenega dovoljenja, ki lahko nastane v 15 dneh," je dodal.
Dotaknil se je tudi strategije za gradbeništvo, ki jo je pripravljala medresorska komisija. Osnutek strategije, ki bo po ministrovih besedah začetek postavljanja novih razmer v gradbeništvu oziroma poskus pomoči vlade gradbeništvu, naj bi bil kmalu v vladni obravnavi.
Varuhinja ga je neprijetno presenetila
Odziv varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik, ki je v torek kritizirala "neodzivnost" okoljskega ministrstva, je Žarnića neprijetno presenetil. Pojasnil je, da so vprašanja, ki prihajajo k varuhinji, zelo različna. Z varuhinjo se bodo predstavniki ministrstva zato sestali v petek, je napovedal.
Žarnić je na ministrstvu aktiviral tudi sistem osebne odgovornosti uslužbencev, ki za pripravo ustreznih odgovorov potrebujejo dolgo časa. "Poiskali bomo tudi možnosti sankcije nevestnega opravljanja dela. Nad tem bom osebno bedel," je dejal.
Žarnić hiti s pripravo mnenja o Lafargu