Otroci in starejši so bili zaradi slabšega imunskega sistema še močneje izpostavljeni. Na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi danes prihajajo ljudje, ki se s tem spoprijemajo. Direktor Milan Krek pojasnjuje, da lahko tako za nazaj ugotavljajo, kaj se je dogajalo. "Uživali so okuženo vodo in lahko dobijo nekatere bolezni, ki so hitre, kot so bruhanje, krči, vročina in drugo. Lahko pa so to tudi kakšne bolezni, ki bodo nastopile čez 14 dni ali pozneje."

Voda v Žusterni je nekoliko manj onesnažena.

Kdaj bodo zaprta kopališča spet odprta, Krek ne želi napovedati. Rezultati analiz vzorcev vode po fekalnem onesnaženju morajo biti ustrezni vsaj dva dni zaporedoma; včerajšnji še niso bili, a so kazali na izboljšanje.

Za poostren monitoring kopališč in kopalnih območij v bližini, ki se sicer izvaja na 14 dni, se z agencijo za okolje niso odločili. Nekatere bakterije v morju ne preživijo, pojasnjuje Krek:
"Visoka slanost tem bakterijam škodi, prav tako UV-sevanje od sonca. Dlje kot gremo od točke onesnaženja, manjša je koncentracija fekalij in onesnažil."

Kakovost kopalne vode je odvisna od tega, kako z odpadki ravnamo na kopnem, še poudarja Krek. Dodaja pa, da so razmere v Žusterni resne, in tako obiskovalce kopališč opozarja na previdnost – voda ne sme smrdeti ali se peniti. "Pričakujem, da se komunalno podjetje, občina in vsi vpleteni v tem sistemu, resno lotijo pregleda komunalnega sistema, da naredijo sistematičen načrt na tem območju in uredijo stvari."

Kopanje v Žusterni je mogoče v bazenu. Voda je pod stalnim nadzorom in je varna.

Onesnaženje morja v Žusterni je pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Foto: Radio Koper
Onesnaženje morja v Žusterni je pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Foto: Radio Koper

Arso odsvetuje kopanje

Z Agencije RS za okolje (Arso) so sporočili, da zaradi večkratnega povečanja števila bakterij Escherichia coli na iztoku hudournika še vedno odsvetujejo kopanje tako v kopališču Žusterna kot na odseku od kopališča do vključno mandrača Molet.

Medtem ko rezultati ponedeljkovega izrednega monitoringa kakovosti vode kažejo, da na nobenem od območij ni več prisotnih intestinalnih enterokokov, se je namreč v primerjavi z nedeljskimi vzorci spet povečala prisotnost bakterij Escierichia coli pri iztoku Žusterna.
Kopanje na omenjenem območju od kopališča Žusterna do mandrača Molet naj bi ob postopnem izboljševanju kakovosti vode v zadnjih dneh po predvidevanjih koprske občine predvidoma spet omogočili v sredo.

Preverjanje problematičnega kraka kanalizacije

V komunalnem podjetju Marjetica Koper so v ponedeljek zjutraj začeli preverjanje problematičnega kraka kanalizacijskega sistema na območju Žusterne, kjer se je pretekli petek zgodilo fekalno onesnaženje morja. Prvi rezultati preverjanja naj bi bili znani v sredo.
Pregleda so se v koprskem komunalnem podjetju lotili po onesnaženju kopalnih voda, ki ga je povzročilo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik, ki se izteka v morje. To se je zgodilo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika.

V koprski Marjetici so sicer napovedali, da bodo v sredo začeli še pregled meteornega sistema odpadnih voda. Ker gre za večje območje, kamor gravitirajo trije hudourniki, ocenjujejo, da bo pregled trajal 14 dni. V sklopu tega pregleda bodo preverjali tudi prisotnost morebitnih črnih priključkov na kanalizacijski sistem.

Obenem so potrdili, da so v soboto v omenjenem kraku našli stiropor, ki bi lahko znova povzročil zamašitev in odtekanje fekalij v hudournik. Sosledje dogodkov sicer po njihovem mnenju nakazuje, da bi to in zamašitev kanalizacijskega jaška z večjim tekstilnim predmetom lahko bila povezana.

Župan Kopra je opozoril, da se bo treba
Župan Kopra je opozoril, da se bo treba "resno zamisliti". Foto: Radio Capodistria

Župan Bržan: "Resno se moramo zamisliti"

Odločnejši je bil koprski župan Aleš Bržan, ki je v ponedeljek na svojem uradnem Facebookovem profilu zapisal: "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti."

Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo. Med drugim so pristojne službe večkrat zaznale, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo se zamašeni kanalizacijski jaški. Pristojne službe bodo zato o vseh morebitnih nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo dosledno obveščale organe pregona.

Bržan je v povezavi s tem dogajanjem na Facebooku zapisal še, da je teh in drugih naključij odločno preveč: "Morda bi se lahko avtorji naključij zamislili, ali s takšnimi dejanji res škodujete občinskemu vodstvu ali predvsem sebi in ostalim občanom."

Policija preverja sum kaznivega dejanja

Na koprski policijski upravi so povedali, da v povezavi z izlitjem neznane snovi v morje pri Žusterni že preverjajo sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, pri tem pa niso mogli napovedati, kdaj bodo preiskavo sklenili.

Arso še vedno odsvetuje kopanje v Žusterni