V Kopru je zaprto eno od dveh mestnih kopališč. Foto: Radio Koper
V Kopru je zaprto eno od dveh mestnih kopališč. Foto: Radio Koper

Dopoldne prejeti rezultati vzorčenj niso dobri, povzema Milan Krek s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Prvi parameter escherichia coli je včeraj dvakrat presegel vrednosti prejšnjega dne. Enterokoki pa so izredno visoki, gre dejansko za fekalno onesnaženje," pravi Krek, ki odsvetuje kopanje na onesnaženem območju.

Kopalci, ki so imeli zdravstvene težave, pa naj se obrnejo na epidemiologa, ki lahko potrdi ali ovrže povezavo, še dodaja Krek: "Jutri bo v ambulanti redna epidemiološka služba, zato naj se oglasijo tisti, ki imajo težave."

Marjetica Koper je v soboto izvedla dodatno intervencijsko spiranje kanalizacijskega jaška ob meteornem kanalu, ki vodi h kopališču. Ali je 30 kubičnih metrov vode popolnoma spralo jaške, bo znano jutri, po novi analizi vode, vzorce so odvzeli v nedeljo dopoldne. Direktor Alfred Draščič pravi, da bodo poskusili ugotoviti, ali je kdo na sistem priključen na črno in nenadzorovano. "Če obstajajo nenadzorovani priključki, pomenijo neki nenadzorovan izliv," opozarja.

Marjetica je prvo težavo, zamašen jašek, zaznala 30. julija in jo takrat tudi sanirala. Kopališče je torej nemoteno delalo tri dni, preden je upravljavec na njem izobesil rdečo zastavo.

Koprsko kopališče Žusterna še vedno onesnaženo