Evropska komisija je v Uniji dovolila le uporabo Monsantove koruze MON 810. Foto: EPA
Evropska komisija je v Uniji dovolila le uporabo Monsantove koruze MON 810. Foto: EPA

"Ne bomo več iskali dovoljenj za gojenje biotehničnih pridelkov v Evropi," je Monsanto zapisal v izjavi za javnost, kjer je dodal še, da se bodo v Evropi osredotočili na poslovanje s klasičnimi semeni in skušali omogočiti izvoz takih produktov v regijo.

Evropska komisija je potrdila, da je seznanjena z odločitvijo Monsanta, ki je največji svetovni proizvajalec semen, ki jih uporabljajo v ZDA in drugod po svetu, in eden največjih zagovornikov gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Monsanto trdi, da GSO ni škodljiv za zdravje
V Evropi je namera ameriške korporacije, da bi tam gojili gensko spremenjene rastline, dvignila veliko prahu, zato je Evropska unija več let zavračala odobritev prošnje Monsanta, pojavili pa so se tudi pomisleki o zdravstvenih posledicah uživanja tovrstnih rastlin. Monsanto in drugi proizvajalci gensko spremenjenih rastlin vztrajajo, da so pomisleki neutemeljeni in da je uporaba GSO-jev nujna, če si želi mednarodna skupnost zadovoljiti svetovne potrebe po hrani.

Evropska unija je do zdaj dovolila gojenje le dveh gensko spremenjenih rastlin, Monsantove koruze MON 810 in krompirja Amflora, ki ga proizvaja nemški konglomerat BASF.

"To je odlična novica za Evropo"
Okoljevarstvene organizacije so pozdravile odločitev Monsanta. "To je odlična novica za znanost in raziskovanje v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik Greenpeacea Mark Breddy, ki je dodal, da se je v zadnjih desetletjih izkazalo, da so gensko spremenjene rastline neučinkovite in nepriljubljene, predstavljajo pa tudi tveganje za okolje in zdravje.

"Monsantov umik bi lahko pripomogel k ustvarjanju pogojev, v katerih se bo lahko evropsko kmetijstvo osredotočilo na moderne tehnike in tehnologije, ki bodo lahko pomenile resničen napredek za proizvodnjo hrane in kmečke skupnosti," je še povedal Breddy.