Kot kaže hujših polav tokrat ni za pričakovati, saj naj bi se reke ponoči večinoma vrnile v svoje struge. Foto: ARSO
Kot kaže hujših polav tokrat ni za pričakovati, saj naj bi se reke ponoči večinoma vrnile v svoje struge. Foto: ARSO
Reke ponovno grozijo

nja. Poplavljajo Vipava, Kolpa, Ljubljanica in Krka.

Vipava in Kolpa sicer že upadata, a še poplavljata na nižjih območjih ob srednjem in spodnjem toku, Poplavlja tudi Ljubljanica na Ljubljanskem Barju, na območju vsakokratnih poplav, Krka pa tudi na širšem območju, sporoča Agencija za okolje in prostor Republike Slovenije.

Medtem ko se Ljubljanica umirja, pa lahko Krka narašča vse do jutra, prehodno pa bodo zaradi padavin narasli tudi pretoki manjših rek. Hidrologi umiritev pretokov pričakujejo v noči na petek, ko se bodo reke predvidoma začele vračati v struge, le poplavljeni deli Ljubljanice in Krke bodo pod vodo, zaradi dotoka vode iz kraškega zaledja, ostali do konca tedna. Tudi vode na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo te dni še zmerno dvigovale, a večjih ojezeritev na teh območjih ne pričakujejo.

Vetroven dan 'prepihal' Primorsko
Večji del države so zajele padavine, dež pa ponekod prehaja v sneg. Popoldne je zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja, ki je na izpostavljenih mestih za krajši čas presegla hitrost 100 kilometrov na uro. Tudi severni veter lahko krajevno, zlasti pod Karavankami in v zgornjem Posočju, doseže hitrost do 80 kilometrov na uro. Veter bo oslabel v noči na petek.

Reke ponovno grozijo