Vsakoletni kruti pomor delfinov vedno spremljajo številni novinarji in aktivisti, ki v svet pošiljajo slike sporne prakse. Foto: Reuters
Vsakoletni kruti pomor delfinov vedno spremljajo številni novinarji in aktivisti, ki v svet pošiljajo slike sporne prakse. Foto: Reuters
Japonska
Letos naj bi v zaliv Taidži prignali več kot 500 delfinov. Foto: Reuters
Japonska
Ribiči, ki pobijajo delfine, so pogosto zakriti z maskami. Foto: Reuters

Letos so v neslavni zaliv Taidži, ki leži v prefekturi Vakajama, privabili kar 500 delfinov, kar je več kot prejšnja leta. Vsako leto nekaj delfinov izberejo in jih prodajo vodnim parkom, nekaj jih izpustijo, druge pa pobijejo za meso. Eden izmed ribičev, ki je želel ostati anonimen, je za CNN povedal, da naj bi po načrtih pobili manj kot sto delfinov, druge pa naj bi spustili na prostost.

Delfini so že več kot štiri dni ujeti v zalivu, med seboj so ločeni z ribiškimi mrežami, ribiči pa jim odrekajo tudi hrano. Kot je za medije pojasnil predstavnik ribiškega sindikata, so se ribiči letos odločili za po njihovih besedah manj kruto metodo pomora delfinov. Hrbtenice naj bi jim prerezali na plaži in tako žival hitreje ubili in ji s tem povzročili manj bolečin.

Na tej povezavi si lahko ogledate celotni dokumentarni film The Cove (Zaliv).

Za zdaj so ubili 30 delfinov, poboj pa naj bi se končal še danes. Preden so ribiči, oblečeni v potapljaške obleke in z maskami na obrazih, začeli pobijati, so zaliv zakrili in se skušali tako skriti pred aktivisti in novinarji, ki svet obveščajo o sporni praksi. Po začetku grozljivega pomora se je po zalivu razlila kri.

Japonska vztraja, da gre za tradicijo
Vsakoletni dogodek je vrhunec obdobja lova na delfine, ki ga številni v tej skupnosti na jugozahodu Japonske vidijo kot neločljivo tradicijo in trdijo, da ni nič drugačna od poboja drugih živali za meso. "Lov na delfine je ena od tradicionalnih oblik lova v državi in je izpeljana po zakonu. Mednarodna komisija za kitolov ne omenja lova na delfine in je zato v jurisdikciji vsake države posebej," je novinarjem povedal sekretar japonske vlade Jošihide Suga.

Podobno je povedal tudi župan Taidžija Kazutaka Sangen, ki je dejal, da ima Japonska ribiče, ki delujejo v skladu s svojimi pravicami in zakoni. "Svoje prebivalce moramo zaščititi pred neutemeljenimi kritikami," je povedal.

Zahod je zgrožen in dejanje ostro obsoja
Nasprotno pa je zahodna družba zgrožena in japonsko prakso glasno obsoja. Tako britanski kot ameriški veleposlanik na Japonskem sta ostro obsodila pobijanje delfinov in opozorila na grozljivo trpljenje, ki ga morajo doživljati ti morski sesalci. Še posebej pa lov na delfine kritizirajo okoljevarstveni aktivisti, ki o zadnjih dogodkih v zalivu v živo poročajo po videopovezavah in na družbenih omrežjih.

Sezona lova na delfine na Japonskem traja od septembra do marca. Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na podatke okoljevarstvene nevladne organizacije Sea Shepherd Conservation Society, so ribiči še pred današnjim pokolom pobili več kot 600 morskih sesalcev.

Svet na sporno prakso opozoril dokumentarni film
Sporni vsakoletni lov na delfine je bil tudi glavna tema dokumentarnega filma "The Cove" (Zaliv), ki je mednarodno javnost opozoril na to kruto tradicijo in prejel tudi filmsko nagrado oskar.