Pogorela hiša v mestu Anthousa, ki je od Aten v Grčiji oddaljeno okoli 30 kilometrov. Že v torek je bilo evakuiranih več sto ljudi, gozdi požari pa zdaj ogrožajo tudi predmestja na goratem območju Aten. Foto: AP
Pogorela hiša v mestu Anthousa, ki je od Aten v Grčiji oddaljeno okoli 30 kilometrov. Že v torek je bilo evakuiranih več sto ljudi, gozdi požari pa zdaj ogrožajo tudi predmestja na goratem območju Aten. Foto: AP

Grški gasilci se po težavni noči še naprej bojujejo z ognjem. Pod goro Pentelik je na terenu približno 485 gasilcev s 120 vozili, tri letala in štirje helikopterji, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili atenski gasilci. Grškim gasilcem pomaga tudi 28 kolegov iz Romunije.

Sorodna novica Ogenj v Italiji ne pojenja: "Nona so morali karabinjerji na silo vleči iz hiše. Grozno je bilo."

Številne gasilske ekipe so znova mobilizirali takoj, ko je vzšlo sonce, da bi pogasili požar, ki se je ponoči razširil v neposredno bližino gosto naseljenih predmestij na severu grške prestolnice. Eno izmed naselij je Gerakas, kjer živi približno 29.000 ljudi. V naselju Pallini je ogenj uničil nekaj hiš.

"Zaradi jakosti in hitrosti vetra je požar vso noč nenehno spreminjal smer širjenja, kar nam je oteževalo gašenje," je zjutraj na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik gasilcev v Atenah.

Evakuirali 600 ljudi, bolnišnico in observatorij

Na terenu je skoraj 500 gasilcev. Foto: Reuters
Na terenu je skoraj 500 gasilcev. Foto: Reuters

Preventivno so evakuirali več naseljenih območij, bolnišnico in atenski nacionalni observatorij. Grška policija je sporočila, da je z ogroženih območij umaknila skoraj 600 ljudi. Atenska obvoznica je na nekaterih odsekih zaprta za promet. Grški premier Kiriakos Micotakis je sklical krizni štab, ocenjevanje škode se bo začelo takoj, ko bo požar pod nadzorom.

V zadnjih 24 urah so grški gasilci posredovali pri 117 požarih. Grška vlada je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite zaprosila tudi za preventivno napotitev gasilcev iz več držav članic Evropske unije. 200 gasilcev z opremo iz Bolgarije, Francije, Romunije, Norveške in Finske je v stanju pripravljenosti.

Lansko poletje so Grčijo in zlasti otok Evboja v bližini Aten prizadele zelo visoke temperature in močni gozdni požari, ki so opustošili 103.000 hektarjev površin in v katerih so umrli trije ljudje. Skupno je med najhujšim vročinskim valom v Grčiji v zadnjih 30 letih zgorelo 121.000 hektarjev površin.

V Angliji po 40 stopinjah pričakujejo nalive in ohladitev

V Združenem kraljestvu so v torek prvič v zgodovini izmerili več kot 40 stopinj Celzija. Na londonskem letališču Heathrow, kjer se je zaradi vročine "stalila" pristajalna steza, so 40 stopinj dosegli zgodaj popoldne. Pri vojaškem oporišču Coningsby v okrožju Lincolnshire na vzhodu Anglije so popoldne izmerili 40,3 stopinje Celzija, poroča Guardian.

V torek zvečer so območja Anglije nekoliko ohladile rahle padavine. Močnejše nalive pričakujejo danes, ko naj bi se ozračje ohladilo za deset stopinj Celzija. Ob hudi vročini je tudi na Otoku izbruhnilo več požarov. Najhuje je bilo v Wenningtonu na vzhodu Londonu, kjer je zagorelo več bivališč, poroča BBC.

V osrednji Angliji temperaturni rekordi

V Franciji najhujši požari v 30 letih

V Franciji absolutnega temperaturnega rekorda niso presegli, je pa v ponedeljek 64 različnih območij potrdilo temperaturne rekorde. Na jugozahodu države se spopadajo z najhujšimi požari v zadnjih 30 letih.

Ogenj je od 12. julija zajel več kot 20.300 hektarjev površin v vinorodni pokrajini Gironde. Evakuirali so več kot 37.000 ljudi. Temperature so se z več kot 40 stopinj Celzija v torek spustile na približno 25 stopinj.

Kljub temu na območju za zdaj ne pričakujejo večjih padavin, ki bi pomagale pogasiti plamene. Borovi gozdovi ob atlantski obali so bili po večmesečni suši, ki je prizadela vso državo, popolnoma presušeni.

Trenutni požari po Evropi. Foto: EFFIS
Trenutni požari po Evropi. Foto: EFFIS

Macron bo obiskal Bordeaux

Največji požar je na redko poseljenem območju južno od Bordeauxa v bližini vasi Landiras. Drugi požar je zajel turistično območje ob oceanu blizu največje evropske peščene sipine Dune du Pilat v bližini zaliva Arcachon. Požar naj bi povzročil kombi, ki je prejšnji teden zagorel ob cesti.

Območje požarov pri Bordeauxu bo predvidoma obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron, ki naj bi se skupaj z notranjim ministrom Geraldom Darmaninom srečal s pripadniki reševalnih služb, lokalnimi uradniki in prostovoljci, poroča AFP.

Močan veter in suša podžigata požare tudi na nekaterih drugih območjih v Franciji, med drugim v Bretanji, kjer je požar zajel več kot 1700 hektarjev gozda v bližini Braspartsa. Več sto ljudi so morali evakuirati.

Požar pri letovišču v Belgiji

V Belgiji je medtem ob hudi vročini zagorelo v priljubljenem letovišču De Haan, kjer je zgorelo več avtomobilov. Tudi tam danes pričakujejo močne nevihte in svarijo pred poplavami.

Najbolj vroč dan leta v Nemčiji

Nemčija je v torek preživela najbolj vroč dan letošnjega leta. V mestu Duisburg so potrdili 39,5 stopinje Celzija. Enako temperaturo so izmerili v nizozemskem mestu Maastricht.

Na Portugalskem so število žrtev vročine zvišali na več kot tisoč. Foto: Reuters
Na Portugalskem so število žrtev vročine zvišali na več kot tisoč. Foto: Reuters

Na Portugalskem zaradi vročine umrlo več kot tisoč ljudi

Na Portugalskem se je temperatura po vročinskem valu zdaj močno znižala. Vendar so še povečali število smrtnih žrtev vročine – od prejšnjega tedna so jih potrdili več kot tisoč.

Tudi na Portugalskem pustošijo požari. Po vsej državi je danes gorelo petindvajset večjih in manjših gozdnih požarov, ki jih poskuša zajeziti približno 1200 gasilcev, je sporočila nacionalna služba za civilno zaščito ANEPC.

Najhujša sta požara v mestih Chaves in Murca na skrajnem severu države, v katerih so umrli najmanj trije ljudje, 223 jih je bilo ranjenih, od tega šest huje, evakuirali pa so približno 1000 ljudi. 900 gasilcev na terenu sicer v boju s požari dosega velik napredek.

Več mesecev trajajoča suša tudi na Portugalskem skupaj z močnimi vetrovi poslabšuje težave in prispeva k širjenju požarov. Po podatkih portugalske državne meteorološke službe (IPMA) se približno 98 odstotkov države spopada s hudo sušo.

Španija na poti proti najhujšemu požarnemu uničenju

Španija pa je po najnovejših podatkih evropskega informacijskega sistema za gozdne požare EFFIS na dobri poti k najhujšemu letu glede na skupno uničeno površino zaradi požarov v zadnjih desetih letih, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Gozdni požari so v Španiji samo v prvih šestih mesecih leta 2022 zajeli skoraj 183.000 hektarjev površin. Letošnja številka je tako že zdaj le za 7000 hektarjev manjša od skupne površine, ki je pogorela v celotnem letu 2012, ki je bilo za Španijo najslabše leto, zabeleženo v sistemu EFFIS.

Tudi španski gasilci se še naprej borijo s požari, ki se širijo v nekaterih delih osrednjih in zahodnih regij države. V požaru v pokrajini Zamora blizu meje s Portugalsko sta umrli dve osebi.

V Italiji požar v Toskani ter ob meji s Slovenijo

Sorodna novica Večina evakuiranih se je vrnila. Šestan: To je največji požar v zgodovini Slovenije.

Hudo vročino v teh dneh, med sredo in petkom, pričakujejo v Italiji. Termometri naj bi v delih države pokazali od 40 do 42 stopinj Celzija.

Tudi v Italiji gori več požarov, med njimi tudi požar v Toskani, ki je izbruhnil v ponedeljek, še poroča BBC. V Toskani so morali evakuirati več sto prebivalcev. Več kot sto gasilcev se še naprej bori z ognjenimi zublji. Gasilci se borijo tudi s požarom v bližini italijansko-slovenske meje. Na delih otokov Sicilija in Sardinija je bila razglašena najvišja stopnja požarne nevarnosti.

WMO: Vročina še najmanj en teden

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je v torek sporočila, da bo temperatura še do sredine prihodnjega tedna ostala višja od sedanje in nad povprečjem glede na ocene računalniških modelov.

Generalni sekretar WMO-ja Petteri Taakas je opozoril, da nas v prihodnje čaka veliko več vročinskih valov zaradi podnebnih sprememb in segrevanja ozračja. "V prihodnosti bodo tovrstni vročinski valovi normalni in videli bomo še močnejše ekstreme," je dejal in opozoril pred presežnimi smrtmi in preobremenjenostjo zdravstvenega sistema zaradi vročine.