V številnih krajih so bili izmerjeni lokalni temperaturni rekordi. Foto: EPA
V številnih krajih so bili izmerjeni lokalni temperaturni rekordi. Foto: EPA
Vročina
Temperaturni rekordi so padali ves teden. Foto: Sašo Lavrenčič


Padli vročinski rekord je bil izmerjen v Črnomlju, 5. julija 1950. Rekordi so sicer padli še v šestih krajih.

Kot so potrdili na Agenciji za okolje (Arso), so bili ti izmerjeni v Ljubljani (40,2 stopinje Celzija), v Mariboru (39,6), Celju (39,7), Kočevju (37,9), Lescah (36,4) in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo do 38,1 stopinje Celzija.

Vremenske motnje v petek popoldne
A prihaja krajša ohladitev. Dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje Benedikt Strajnar je pojasnil, da nas bo v petek popoldne postopno dosegla vremenska motnja, ki je trenutno nad zahodno in osrednjo Evropo. Kot poudarja Strajnar, so v petek in v noči na soboto napovedane nevihte, mogoča pa so tudi neurja, ki bodo vključevala močan veter in točo. Nekoliko se bo ohladilo. Tokrat naj bi sicer padlo več padavin kot v zadnjem neurju, predvidoma od 10 do 20 litrov na kvadratni meter.

V prihodnje niso izključena nova topla obdobja, je dejal Strajnar, vendar je po njegovem mnenju za tako ekstremno vročino, kot je v teh dneh, malo možnosti. Temperature se bodo namreč v prihodnjem tednu gibale okrog 30 stopinj Celzija.

Velika požarna ogroženost
Zaradi suhega, vročega in vetrovnega vremena je tudi Uprava RS za zaščito in reševanje že pred časom razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Tolmin. Od srede je nevarnost razglašena tudi za Kamnik.

Na teh območjih je v naravnem okolju tako prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorat za kmetijstvo in okolje ter policija pa bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

Tudi drugod, zlasti v vzhodni polovici države, je zaradi suhega, vročega in vetrovnega vremena požarna ogroženost naravnega okolja povečana, zato je priporočena previdnost pri uporabi ognja in naprav, ki lahko povzročijo požar.

Večerno kopanje ohlaja
Pečenko pojasnuje vročinski val
Delo na vročini
Vodni viri na udaru
Kdo služi z vročino
Kako merijo temperaturne rekorde
Absolutni temperaturni rekord Slovenije v Cerklje
Večerno kopanje ohlaja
Pečenko pojasnuje vročinski val
Delo na vročini
Vodni viri na udaru
Kdo služi z vročino
Kako merijo temperaturne rekorde
Absolutni temperaturni rekord Slovenije v Cerklje