Severno Hrvaško in Istro so prizadele poplave. Foto: EPA
Severno Hrvaško in Istro so prizadele poplave. Foto: EPA
Sava poplavlja na Hrvaškem

Zaradi poplavnega vala, ki je iz Slovenije ponoči dosegel Hrvaško, so v Sisku sprejeli izredne ukrepe. Vodostaj Save tam raste okoli 10 centimetrov na uro. Prebivalci naselij Desno Željezno in Desno Trebarjevo se pripravljajo na morebitno evakuacijo in skupaj z vojsko gradijo nasipe, ki naj bi preprečili poplavljanje Save. Okoli 11. ure so zaradi izlitja Save zaprli regionalno cesto med Veliko Gorico in Siskom, še poročajo hrvaški mediji.

V Dubrovčaku, vasi v občini Martinska Ves, je vodostaj Save ob 12. uri znašal 872 centimetrov in še naprej narašča. Prebivalcem območij, ki jih Sava najbolj ogroža, je na pomoč priskočila tudi vojska, na terenu je najmanj 150 vojakov.

Sava je v nedeljo poplavila več sto objektov na območju Zaprešića in Samobora, nekaj več kot 20 ljudi so tudi evakuirali, poročajo hrvaški mediji.

Narasle vode v Zagrebu niso povzročile večjih težav, čeprav je gladina Save opolnoči v hrvaški prestolnici dosegla 646 centimetrov, kar je največ v zadnjih 50 letih, a je nato upadla. Kljub temu oblasti še niso razveljavile izrednih ukrepov za obrambo pred poplavami.

Po današnjih sestankih kriznih štabov v Istri bodo imeli več informacij o škodi, ki so jo povzročile poplave na območju Buj, Novigrada in Umaga, je poročala HRT.

Sava poplavlja na Hrvaškem