Poplave so prizadele tudi podjetje Svea Zagorje. Foto: MMC RTV SLO
Poplave so prizadele tudi podjetje Svea Zagorje. Foto: MMC RTV SLO
Telekom Slovenije
Na Telekomu Slovenije zagotavljajo, da imajo na terenu vse razpoložljive dežurne ekipe. Foto: MMC RTV SLO

Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek pojasnjuje, da bo škoda po poplavah znašala najmanj milijon evrov, vsekakor pa naj ne bi presegla petih milijonov.

Stara valjarna še vedno pod vodo
Mačkošek je dodal, da sanacija škode že poteka, na novi poskusni progi v valjarni, ki so jo uspeli zaščititi pred vdorom Voglajne, pa so vzpostavili proizvodnjo. Stara valjarna je sicer še zmeraj pod vodo. Po njegovih besedah jeklarna ne bo delovala okoli dva tedna.

V izlaškem Etiju so povedali, da so proizvodnjo že zagnali, čeprav sanacija posledic po vodni ujmi še poteka. Ocenjujejo, da bo izpad proizvodnje družbi povzročil pol milijona evrov škode, materialna škoda pa naj bi znašala 140 tisoč evrov.

Svejina proizvodnja poteka na dodatnih lokacijah
V nedeljo zjutraj so posledice poplave začeli odpravljati tudi v zagorski Svei, kar pomeni, da iz poslovno-proizvodnih prostorov odstranjujejo končane izdelke, polizdelke, proizvodni material in repromaterial. Direktor področja za razvoj in kakovost v družbi Stanislav Koci pojasnjuje, da so začeli čistiti tudi prostore ter strojno in tehnološko opremo.

Proizvodnja v podjetju je do preklica ustavljena oz. poteka na dodatnih lokacijah v Litiji in na Starem trgu pri Ložu. Koci pričakuje, da bo sanacija trajala še nekaj dni, o višini gmotne škode, ki so jo povzročile poplave, pa še ne more govoriti.

Radićeva bo obiskala Sveo in Eti
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić bo v torek obiskala nekatera večja podjetja, ki so utrpela največjo škodo, med drugim tudi Eti in Sveo. Gospodarsko ministrstvo sicer še pridobiva informacije o škodi, ki so jo utrpela podjetja v minulih poplavah, v četrtek pa bo vlada obravnavala že prvo oceno celotne škode in možnosti pomoči prizadetim.

Zalilo tudi pekarno družbe Žito
V Ljubljani na Viču je v soboto dopoldne zalilo tudi pekarno družbe Žito, zaradi česar so stroje izklopili iz električnega omrežja, voda pa je začela odtekati šele v nedeljo popoldne. V Žitu so pojasnili, da so si pekarno danes ogledali predstavniki zavarovalnice. "Natančne ocene škode v tem trenutku še ni mogoče dati, bo pa po prvih ocenah precejšnja," so še dodali.

Po njihovih besedah bo prostore pekarne najprej treba temeljito očistiti, po pregledu opreme pa odrediti tudi druge potrebne ukrepe. Po prvih ocenah bodo prostori očiščeni in za proizvodnjo znova primerni predvidoma čez 14 dni, kdaj dejansko bo ta stekla, pa je odvisno tudi od tega, kakšno škodo je voda povzročila na opremi pekarne. Delavci iz pekarne Vič bodo v tem času premeščeni v druge pekarne, kamor so začasno prenesli tudi proizvodnjo.

Terme Čatež: Namestitveni objekti obratujejo nemoteno
Iz Term Čatež sporočajo, da vsi namestitveni objekti obratujejo nemoteno. Dostop do term je urejen, gladina Save pa upada. Prek spletnih strani Ljubljanske borze so sporočili, da se posledično znižuje tudi raven podtalnice.

Zagotavljajo, da je bilo za varnost vseh gostov, ki so jih v nedeljo, če je bilo potrebno, preselili v druge hotele znotraj čateškega kompleksa, dobro poskrbljeno. Za goste, ki so bili včeraj na poti v Terme Čatež, pa so iz varnostnih razlogov poskrbeli za namestitev na bližnjem gradu Mokrice.

Zaradi tehničnih težav v strojnici bazenov sta zaprti poletna in zimska Termalna riviera, ki naj bi začeli obratovati v naslednjih dneh. Terme Čatež so doživele največji vdor podtalnice danes v jutranjih urah, tako da nastalo škodo še ocenjujejo.

Motnje pri delovanju hidroelektrarn, NEK s polno močjo
Poplave so v preteklih dneh povzročile motnje pri obratovanju hidroelektrarn na Dravi, Soči in Savi, sporočajo iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Pojasnili so, da so na Dravi Dravske elektrarne Maribor zaradi visoke vode znižale maksimalno moč. Na znižanje moči Hidroelektrarne Zlatoličje so vplivale tudi plavine, ki jih je bilo treba sproti čistiti.

Na Soči so Soške elektrarne Nova Gorica zaradi prevelikega pretoka Soče znižale maksimalno moč in v soboto za dobrih šest ur celo zaustavile delovanje elektrarn Solkan, Doblar 2 in Plave 2.

Kot pravijo na HSE-ju, so zaradi prevelikega pretoka znižali maksimalno moč elektrarn tudi v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. Od sobote zjutraj do danes zgodaj dopoldne so tam zaustavili elektrarni Boštanj in Blanca. Škoda na infrastrukturi obratujočih hidroelektrarn še ni znana.

V Nuklearni elektrarni Krško so medtem zatrdili, da je delovanje jedrske elektrarne stabilno in varno ter da elektrarna obratuje s polno močjo. Nivo Save je sicer že precej upadel, s tem pa se je znižala tudi nevarnost za morebitne motnje.


Napake na telekomunikacijah po vsej Sloveniji

Telekom Slovenije je od sobote zjutraj do 11. ure v ponedeljek zaznal okrog 9.000 napak na telekomunikacijskih omrežjih v približno 700 krajih po vsej Sloveniji. Ob tem v prihodnjih dneh pričakujejo povečanje števila prijavljenih napak, ki so jih povzročile poplave. Prijavljanje napak na telefonskem omrežju namreč običajno ni prioriteta tistih, ki jih poplave najbolj prizadenejo.

Težave na kabelskih omrežjih se medtem še vedno pojavljajo, največ jih je bilo v nedeljo oziroma jih je danes, saj se voda ponekod še vedno ni umaknila. Tudi tu jih še več pričakujejo v prihodnjih dneh. "Odprava napak bo trajala sorazmerno dolgo, saj je treba kable bodisi zamenjati bodisi posušiti, ponekod pa jih je v celoti odnesla voda", so še dodali v Telekomu.

Glavnina del Telekom šele čaka
Zagotavljajo, da imajo na terenu vse razpoložljive dežurne ekipe, vključno s podizvajalci. Pravijo, da imajo trenutno angažiranih nekaj sto ljudi, še več pa jih bo v naslednjih dneh, saj glavnino del pričakujejo šele, ko bo voda povsod odtekla in bodo lahko škodo v celoti ocenili.

Naročniki lahko napake prijavljajo na brezplačno telefonsko številko 080 1000 ali po elektronski pošti tehnicna.pomoc@telekom.si.