Rim je te dni v primežu visokih temperatur. Foto: EPA
Rim je te dni v primežu visokih temperatur. Foto: EPA

Močna neurja so danes okoli poldneva dosegla osrednji del Hrvaške. Najhuje je bilo v Banovini, kjer je veter podiral drevesa, poškodoval številna poslopja in oviral promet, padala pa je tudi toča. Slabo vreme je med drugim prizadelo Petrinjo, Sisek, Glino, Kutino, Virovitico in Hrvaško Kostajnico. Gasilci imajo tako polne roke dela, predvsem s čiščenjem cest in popravilom streh. Ponekod je veter poškodoval električno napeljavo in prekinil oskrbo z elektriko.

Močan veter prevrnil tovornjak

Podobno je bilo v BiH-u, še posebej na severozahodu države, kjer so neurja povzročila veliko gmotno škodo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Silovit veter in padavine so med drugim dosegli Bihać, Cazin in Veliko Kladušo. Odkrivalo je strehe, podiralo drevesa, poškodovanih je bilo več avtomobilov. Pri Cazinu je bil veter tako močan, da je prevrnil celo tovornjak.

Tako za dele Hrvaške kot za večji del BiH-a je sicer danes razglašen najvišji, rdeči vremenski alarm – ne le zaradi neurij, ampak predvsem zaradi hude vročine, ki na Hrvaškem presega 36, v BiH-u pa kar 40 stopinj Celzija.

Pri Bihaću je umrla ena oseba, potem ko je nanjo padla veja z drevesa. Več ljudi je bilo v divjanju narave poškodovanih in so poiskali pomoč v bolnišnicah.

Avstrija: Toča in poplave

V Neunkirchnu na jugu zvezne dežele Spodnja Avstrija in v deželah Salzburg, Tirolska, Štajerska so se ponoči spopadali s točo in poplavami, na Dunaju je veter pihal 110 kilometrov na uro. V deželi Salzburg je bilo ponoči najhuje na območju Pinzgaua, kjer so imeli gasilci polne roke dela. Poplavljalo je ulice in zalivalo kleti, ponekod je pustošila toča, poroča na spletu avstrijska radiotelevizija ORF.

Na avstrijskem Štajerskem je bilo zaradi obilnih padavin in vetra, ki je podiral drevesa, zaprtih več cest, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Podobno je bilo na vzhodu Tirolske, med drugim v okrožjih Lienz in Innsbruck.

Na avstrijskem Koroškem, na območju Špitala ob Dravi, so morali sinoči reševati dve planinki, 47-letno Belgijko in njeno 16-letno hčerko, ki sta se – očitno slabo pripravljeni na slabo vreme – znašli v precejšnjih težavah. Potem ko sta okoli 21.30 poklicali na pomoč, so ju reševalci dve uri pozneje našli že močno podhlajeni in popolnoma premočeni.

Neurja severno sosedo pestijo že od petka in tudi za danes ni napovedano izboljšanje. Med drugim je velika vremenska nevarnost za danes razglašena za Dunaj, s ponedeljkom pa naj bi se vreme umirilo.

Tudi Italija se že več dni spopada z ekstremnim vremenom – z vročino in požari na jugu ter obilnim dežjem na severu. Ministrstvo za zdravje je zaradi visokih temperatur za šest mest konec tedna razglasilo rdeči alarm.

Največjo nevarnost, rdeči alarm, so med drugim razglasili v Lombardiji, kjer je obilen dež na območju jezera Como sprožil poplave in plazove. Vasi Laglio je pomoč ponudil tudi hollywoodski zvezdnik George Clooney. Vremenski alarmi so razglašeni tudi drugje na severu Italije, med drugim v Toskani in v Benetkah. Močne nevihte so napovedane tudi v Trentinu in Piemontu.

Ogenj uničuje predele Sicilije. Foto: EPA
Ogenj uničuje predele Sicilije. Foto: EPA

V bližini Catanie ogenj ogroža številne kmetije in turistična naselja

V celotni Italiji, zlasti pa na jugu, so samo ta konec tedna našteli več kot 800 izbruhov požarov. Še posebej nevarni so ognjeni zublji v bližini Catanie na Siciliji, ki ogrožajo številne kmetije, živali in tudi turistična naselja. Pri gašenju sodeluje 12 letal, na poti na otok so še dodatni gasilci.

Požar na Sardiniji je minuli konec tedna uničil več kot 20.000 hektarjev gozda in oljčnih nasadov.

Še vedno se z ognjem borijo predvsem na Siciliji, kjer je v soboto zvečer izbruhnil še vulkan Etna. Lava in pepel sta izbruhnila na jugovzhodni strani gore, dim pa je segal približno pet kilometrov visoko. Na Siciliji pri gašenju sodeluje okoli 800 gasilcev. Gori tudi v Apuliji.

Večji požar je v soboto izbruhnil še v Španiji, v bližini naravnega rezervata San Juan 70 kilometrov vzhodno od Madrida. Gasilci so požar blizu španske prestolnice že omejili.
Prav tako so se s požarom borili na težko dostopnem terenu v bližini Haskovega na jugu Bolgarije. Tudi tam so temperature ponekod že presegle 40 stopinj Celzija. Prijetnejši oddih pri nekaj nad 30 stopinjah Celzija pa ponujajo letovišča ob Črnem morju.