Bolnišnice Franja po besedah kustosinje cerkljanskega muzeja verjetno ni več. Foto: RTV SLO
Bolnišnice Franja po besedah kustosinje cerkljanskega muzeja verjetno ni več. Foto: RTV SLO

Iz pogovora z ljudmi vidim, da so močno zaskrbljeni. Pričakujejo pomoč gasilcev in tudi pripadnikov Slovenske vojske.

Karl Erjavec
Divjanje narave
Številni ne pomnijo, kdaj je narava tako močno udarila po Gorenjski. Foto: Igro Dornik
Janez Janša
Na Gorenjskem se je mudil tudi premier Janez Janša, ki je prizadetim v neurju obljubil pomoč. Foto: RTV SLO
Tole so posnetki iz Cerknega, kjer je hudournik prestopil bregove in odnašal avtomobile. Foto: Mojca Lipužič
Neurje v Severozahodni Sloveniji

Ker je voda uničila dohodne poti do doline reke Pasice, dostop do bolnišnice ni mogoč, je pa glede na količino materiala - od desk, tramov, do strešnikov, ki so v rečni strugi - mogoče sklepati, da številnih koč bolnišnice ni več.

Dejanska škoda še ni znana
Vodja službe za urejanje prostora in varstvo okolja na občini Cerkno Janez Rupnik je povedal, da se bolnišnica nahaja v težko dostopni soteski, zato lahko dogajanje opazujejo le od daleč. Na srečo v prostorih bolnišnice ni bil nihče ujet, kakšna bo dejanska škoda, pa bo po Rupnikovih besedah znano, ko se bo voda umaknila.

"Žalostna vest o bolnišnici Franja nas je doletela ravno v letu, ko je bila bolnišnica uvrščena na evropsko lestvico kulturne dediščine," je povedal minister za okolje Janez Podobnik, sicer domačin iz Cerknega. Podobnik je prepričan, da bi bolnišnico ob pomoči stroke, vlade, občine in civilne družbe lahko ponovno postavili.

Bolnišnica Franja, poimenovana po zdravnici Franji Bojc Bidovec, je delovala med drugo svetovno vojno, v letih 1943 - 1945. Zgrajena je bila za zdravljenje ranjencev in huje ranjenih bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske, v času delovanja pa se je v njej zdravilo okoli 1.000 borcev.

V Železnikih ena oseba umrla, dve še iščejo
Narava je popoldne najbolj besnela v Železnikih, kjer je naselje odrezalo od sveta. Po besedah župana Mihaela Prevca je ena oseba umrla, dve pa še pogrešajo.

O hudih poplavah poročajo še iz Podbrda in Cerknega. Najhuje je bilo na severozahodu Slovenije, kjer so hudourniki odnašali avtomobile, plaz pa je odnesel oziroma poškodoval vsaj dve hiši. Prizorišče neurja si je ogledal tudi premier Janez Janša, ki je prizadetim ponudil državno pomoč.

Uprava za zaščito in reševanje je na teren poslala vse dežurne ekipe, ki pa podatke o poplavah in škodi še zbirajo. Natančnejši podatki bodo znani v prihodnjih dneh.

Erjavec razmere ocenil kot zelo resne
Voda je zalila številne hiše in tovarne. V Železnikih se je mudil tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki je razmere ocenil kot zelo resne. Povedal je, da je bilo na terenu 50 vojakov, ki so čistili območje, kjer je voda zalila nevarne kisline, ter da je bilo še 150 vojakov v pripravljenosti. Vojakom je pomagala tudi enota za vzpostavitev zvez in več kot 200 gasilcev. V Železnikih je tudi popoldne močno deževalo, kar je oteževalo delo specialnih ekip.

V pripravljenosti so bili tudi vojaški helikopterji, ki pa jim vremenske razmere niso dovolile vzleta in poleta na ogrožena območja.

Narava zvečer udarila še na Štajerskem
Proti večeru se je besnenje narave preselilo proti vzhodu države, kjer največ težav povzroča Savinja, ki je bregove prestopila v Letušu in Rečici ob Savinji. V Podgorju pri Letušu je eno od hiš zasul plaz, ki je "ujel" dve osebi. Reševalci so eno osebo našli mrtvo, drugo pa še iščejo.

V Velenju je poplavila Paka, zaradi česar dostop do mesta nekaj ur ni bil možen. Poplav se bojijo tudi v Laškem, kjer se bojijo, da bi Savinja ponoči prestopila bregove.

Motnje v električnem in telefonskem omrežju
Na širšem območju je zaprtih več regionalnih cest, medtem ko so iz Elektra Gorenjska sporočili, da prihaja zaradi poplave glavnega električnega objekta do motenj v električnem in telefonskem omrežju.

Plaz odnesel stanovanjsko hišo
Nad vasjo Kneža na cesti Kneža - Grahovo je plaz odnesel stanovanjsko hišo in zaprl cesto. V dogodku ni bil nihče poškodovan, cesta pa ostaja do nadaljnjega zaprta. Plaz je močno poškodoval tudi stanovanjsko hišo v Podbrdu.

Zaprte številne regionalne ceste
Zaradi poplavljenega vozišča je oviran promet na številnih regionalnih cestah po državi.

Zaprta tudi proga med Jesenicami in Novo Gorico
Iz Slovenskih železnic pa so sporočili, da bo zaradi obilnih padavin in z njimi povezanih možnosti plazov do nadaljnjega zaprta celotna železniška proga Jesenice-Nova Gorica. Potnikom, ki za sredo zjutraj načrtujejo potovanje po tej progi, priporočajo, da se pred potovanjem o aktualnih razmerah pozanimajo na najbližji železniški postaji.

Iz pogovora z ljudmi vidim, da so močno zaskrbljeni. Pričakujejo pomoč gasilcev in tudi pripadnikov Slovenske vojske.

Karl Erjavec
Neurje v Severozahodni Sloveniji