Hidroalarm ponekod ostaja na oranžni stopnji. Foto: Arso
Hidroalarm ponekod ostaja na oranžni stopnji. Foto: Arso
Deževni oblaki spet prekrili Slovenijo

V noči na nedeljo naj bi se pretoki povečali tudi v južni in vzhodni Sloveniji. Glavnino padavin je pričakovati do nedelje zjutraj, intenziteta padavin bo na zahodu večja v noči na soboto in v soboto dopoldne, na vzhodu pa v soboto popoldne in v noči na nedeljo.

V soboto lahko manjši vodotoki zlasti v osrednji Sloveniji znova poplavljajo v manjšem obsegu, in sicer na območju običajnih poplav. Na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, Suhe krajine ter na Ljubljanskem barju se bodo zaradi ponovnega dotoka vode iz zaledij zdajšnje poplavljene površine ohranile ali znova nekoliko povečale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Obstaja tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Za soboto je agencija na hidroalarmu za porečja kraške Ljubljanice, Ljubljanice in Krke razglasila drugo najvišjo (oranžno) stopnjo opozorila.

Zaselku Slokarje še vedno grozi plaz
Zaselku Slokarji v Lokavcu pri Ajdovščini medtem še vedno grozi plaz Stogovce. Plaz še vedno drsi, domačini pa se bojijo napovedanega močnejšega dežja, ki bi drsenje lahko dodatno pospešil. V občinskem štabu civilne zaščite se bojijo, da bi plaz zajezil strugo potoka Lokavšček, tako da bi nastalo jezero, ki bi lahko ogrozilo prebivalce zaselka.
Pretok Ljubljanice in Krke

LjubljanicaUra: 8.00
Moste 241 cm
Krka Ura: 8.00
Podbočje 282 cm

Reševalne službe so pripravljene
Poveljnik Civilne zaščite Miran Bogataj je v četrtkovih Pogledih Slovenije dejal, da so z opozorili, da se utegnejo vremenske razmere ob koncu tedna poslabšati, obveščeni v vseh regijah in občinah. Opozoril je, da so vodotoki polni, zato je pretočnost zmanjšana, ogromno je tudi naplavin, ki bodo vplivale na vodostaj. Reševalne službe so po njegovih besedah v pripravljenosti, dodal pa je še, da na agenciji za okolje opozarjajo, da prevelika zaskrbljenost ni potrebna.

Deževni oblaki spet prekrili Slovenijo