Okoljevarstveniki bi radi gradnjo terminala preprečili tudi z referendumom. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Okoljevarstveniki bi radi gradnjo terminala preprečili tudi z referendumom. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

V AAG-ju so prepričani, da ko bodo terminali v Žavljah enkrat stali, jih nihče ne bo podrl. Že pred mesecem dni so slovensko vlado pozvali, naj takoj sproži ustrezne postopke za zaustavitev izgradnje terminalov. Ker niso prejeli odgovora, bodo po novem letu najverjetneje začeli zbirati podpise za pobudo za referendum o terminalih, je dejal predsednik AAG-ja Vojko Bernard.

Franc Malečkar, član AAG-ja in okoljevarstvenik, je poudaril, da so po dolgih letih opozarjanj le dosegli vsaj to, da so proti terminalom v Tržaškem zalivu tudi v upravi Tržaškega pristanišča, saj so ugotovili, da bo po izgradnji terminalov promet v zalivu onemogočen. V upravi pristanišča pa naj bi načrtovali povečanje pretovora s 30 na 40 milijonov ton.

Postavitev terminalov sredi Tržaškega zaliva bi imela za posledico tudi blokiranje tako koprskega kot tržaškega pristanišča v tem delu Jadrana, saj se v skladu z mednarodnimi zahtevami v krogu dveh kilometrov nič okrog terminalov ne sme premikati, torej niti ladje.

Medtem je italijansko ministrstvo za okolje zahtevalo še dodatno okoljsko mnenje o okoljskem vplivu terminalov in plinovoda v Tržaškem zalivu.

22. januarja 2013 naj bi evropska komisija za peticije obravnavala peticije, ki jih je AAG vložil proti izgradnji terminalov. V AAG-ju so slovenske evroposlance pozvali, da se te seje udeležijo. Delo komisarja za okolje Janeza Potočnika in njegovih uradov glede tega vprašanja pa so ocenili kot "škandalozno slabo in nečinkovito".