Letošnji božič je že osmi zaporedni brez snežne odeje in četrti zaporedni s temperaturo blizu 10 stopinj Celzija v večjem delu Slovenije, pravijo na agenciji za okolje. Foto: BoBo
Letošnji božič je že osmi zaporedni brez snežne odeje in četrti zaporedni s temperaturo blizu 10 stopinj Celzija v večjem delu Slovenije, pravijo na agenciji za okolje. Foto: BoBo
Zasnežena pokrajina, sneg
Največ snega za božič je po navadi v krajih, ki ležijo v alpskih dolinah in v Julijskih Alpah. Foto: BoBo
false
Tudi newyorčani te dni ne potrebujejo toplih zimskih oblačil. Foto: Reuters

Kot je pojasnil meteorolog Gregor Vertačnik, več kot 50-odstotna verjetnost za bel božič velja le za kraje, ki ležijo na 500 metrih nadmorske višine ali še višje. Največja verjetnost, da bi bil božič zasnežen, je v alpskih dolinah, kjer odjuge niso tako izrazite kot drugje.

Po večini države, tudi v prestolnici, je bil božič nazadnje bel pred osmimi leti, v krajih z vsaj 500 metri nadmorske višine pa nazadnje leta 2011.

V Ratečah nekoč meter in pol snega
Med najbolj belimi božiči je bil sicer tisti leta 1994. Takrat so na primer v Novem mestu namerili 59 centimetrov snega, kar je po besedah Vertačnika tudi največ v zadnjih 50 letih v jugovzhodni Sloveniji.

Na Obali pa medtem belega božiča niso imeli vsaj od leta 1948 - verjetnost za bel božič je v Vipavski dolini in na obalnem predelu izjemno majhna.

Največ snega za božič je po navadi v krajih, ki ležijo v alpskih dolinah in v Julijskih Alpah. Za to območje božiči s polmetrsko snežno odejo niso tako zelo nenavadni, je opozoril Vertačnik in kot enega od rekordnih belih božičev navedel tistega iz leta 1950, ko je bila snežna odeja v Ratečah debela 140 centimetrov.

Od -14 do +16,5 stopinj Celzija
Tudi temperature v zadnjih letih niso bile preveč božične. V Ljubljani se je tako zadnja tri leta temperatura zraka na božični dan povzpela nad deset stopinj Celzija. V zadnjih 15 letih je bilo v prestolnici najhladneje leta 2001, ko so jutranje temperature dosegle minus 14 stopinj.

Najtopleje je bilo medtem leta 2009, ko je bilo popoldne v prestolnici kar 16,5 stopinje. Leto 2009 je bilo še posebej toplo tudi v Portorožu, kjer so čez dan izmerili 18 stopinj Celzija, najnižja temperatura pa je bila v zadnjih 15 letih v Portorožu izmerjena leta 2001, in sicer minus osem stopinj.

Pretoplo za ta letni čas tudi letos
Toplo je tudi letos. V sredo je bilo na Kredarici celo drugo najtoplejše zimsko jutro od začetka meritev. Ob 7. uri je bilo 7,4 stopinj Celzija, le 13. decembra 2000 je bilo z osmimi stopinjami malenkost topleje, so sporočili z Agencije za okolje RS (Arso).

Tudi praznični konec tedna bo suh, sončen in pretopel za ta letni čas, dodajajo na Arsu.

Neobičajno topla zima tudi drugje
Od Floride na jugu pa vse do kanadske meje na severu se danes državam na vzhodu ZDA obetajo rekordno visoke temperature. V New Yorku, kjer je bil že lanski božič s 15 stopinjami nenavadno topel, za danes napovedujejo kar 22 stopinj.

Tudi v Moskvi, kjer so vajeni izredno nizkih zimskih temperatur, je letos neobičajno toplo. V ruski prestolnici so v ponedeljek namerili 9,1 stopinje Celzija, kar je bil najtoplejši 21. december, odkar so pred 140 leti začeli spremljati temperature zraka.

S temperaturo 11,7 stopinje Celzija, ki so jo v nedeljo izmerili v Rigi, so presegli temperaturni rekord iz leta 1932 tudi v Latviji.