Foto:
Foto:

Projekt dograditve hidroelektrarne Moste predvideva potopitev soteske Save Dolinke med Vrbo in Bledom, kar je po mnenju nasprotnikov sporno s stališča varstva okolja.

Spremembe Odloka o razglasitvi povirij, močvirij in rastišč redkih rastlin v občini Bled so svetniki sprejeli po hitrem postopku, nasprotniki pa trdijo, da so pri uvrstitvi te točke na dnevni red kršili veljavno zakonodajo. Zato so že napovedali pritožbo na ustavno sodišče.

Dograditev za boljše življenje
V Savskih elektrarnah Ljubljana menijo, da bo projekt dograditve HE Moste izboljšal kakovost življenja prebivalcev območja. Vodja proizvodne enote Moste Anton Koselj je dejal, da bi Slovenija, v primeru da se sanacija ne bi izvedla, izgubila pomemben vir energije, dolini Save pa bi grozila ekološka katastrofa, saj poleg dotrajane opreme elektrarno ogrožajo tudi plazovi.

Gorenjsko ekološko združenje je sporočilo, da je sanacija halde ob jeseniškem Acronijo eden izmed predpogojev za začetek izvajanja doinstalacije HE Moste. Po njihovem mnenju je doinstalacija brez sanacije ekološko nedopustna.