Foto:
Foto:
Trstična krastača
V boj proti nadlogi so se podali tudi prebivalci dela Avstralije, ki so jo preplavile krastače. Foto: EPA

Trstično krastačo so v tridesetih letih prejšnjega stoletja prenesli v Avstralijo, ker so se želeli znebiti druge nadloge, hrošča, ki je napadal nasade sladkornega trsta.

Iz zapečkarice v cestnega bojevnika
Krastača se je v naslednjih desetletjih razmnožila v 200-milijonsko armado. Hkrati je postala "najhitrejša dvoživka na Zemlji in se je zarad hitre evolucije iz počasi premikajoče zapečkarice v 70. letih spremenila v cestnega bojevnika," je pojasnil Rick Shine z univerze v Sydneyju. Krastača je zaradi strupa, ki ga nosi v vrečki na zadnjem delu glave, nevarna za avtohtone živali in je že povzročila opazno zmanjšanje števila osebkov mnogih avtohtonih živlaskih vrst, med katerimi so kače, kuščarji, vrečarji, pa tudi dingi.

Do 10-krat hitrejše
Vsi dozdajšnji poskusi, da bi nadlogo zatrli, vlada je na pomoč poklicala celo vojsko, so propadli, poleg tega pa je krastača v hitrem evolucijskem procesu v 70 letih postala večja in hitrejša. Znanstveniki so ugotovili, da so krastače, ki vodijo selitvene skupine, večje, imajo daljše krake, so hitrejše in se drugače obnašajo kot druge pripadnice, poleg tega pa te lastnosti prenesejo tudi na potomce. Če so trstične krastače ob začetku življenja v Avstraliji prepotovale le po 10 metrov na noč, so se zdaj sposobne premikati s hitrostjo kilometer na dan.

Vmešala se je narava
Kaže, da je prebivalcem, ki so po krastačah zamahovali tudi s palicami za golf, na pomoč priskočila narava sama, saj znanstveniki prav pri bolje razvitih, večjih in hitrejših krastačah ugotavljajo vse bolj pogost pojav hrbteničnega artritisa, ki se kaže kot zatrdlina na hrbtenici dvoživke in se pojavlja tudi pri potomcih.

Vnos trstičnih krastač imajo Avstralci za eno najhujših napak okolijske politike in jo postavljajo ob bok naselitvi zajcev, ki so prav tako preplavili državo in povzročajo ogromno škodo. Iz skupine 101 krastače, ki so jih leta 1935 prinesli s Havajev, je nastala "vojska" 200 milijonov primerkov, ki naseljuje 3.000 kilometrsko območje od severovzhodnega Queenslanda do Darwina v avstralskem tropskem zahodu.

A. K. K.