Okolje
Pitna voda, kozarec
V zadnjih mesecih se je tako v Evropi kot v Sloveniji okrepil strah pred privatizacijo vodnih virov. Foto: BoBo
Evropski parlament
Se bodo v Bruslju zganili in pravico do čiste pitne vode vnesli v dokumente EU-ja kot temeljno človekovo pravico? Foto: EPA
false
Vsak izmed nas porabi pet tisoč litrov vode dnevno. Foto: MMC RTV SLO
false
Koliko vode se skriva v živilih in izdelkih, ki jih uporabljamo vsak dan? Foto: MMC RTV SLO
false
Kaj lahko naredimo? Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Bo pitna voda postala temeljna človekova pravica?

Vsak Zemljan porabi pet tisoč litrov vode na dan
22. marec 2016 ob 13:45
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Ob svetovnem dnevu voda je evropski poslanec Igor Šoltes Evropski komisiji izročil poslanico, s katero jo poziva, naj pravico do čiste pitne vode vnese v dokumente EU-ja kot temeljno človekovo pravico.

V zadnjih mesecih se je tako v Evropi kot v Sloveniji okrepil strah pred privatizacijo vodnih virov, ki bi se jih želele polastiti multinacionalke. Tako je na evropski ravni vzniknila peticija Pravica do vode (Right2Water), ki je pozivala Evropsko komisijo (EK) k predlogu zakonodaje za uresničitev človekove pravice do vode in sanitarij kot ključnih javnih storitev za vse. Peticijo je podpisalo kar 1,9 milijona Evropejcev.

V Sloveniji je podobno akcijo začela civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo, ki se zavzema za vpis neodtujljive pravice do vode in sanitarnih storitev kot temeljne človekove pravice v slovensko ustavo. Njihova spletna pobuda je nabrala že več kot 53 tisoč podpisov.

Se bodo v Bruslju zganili?
V Bruslju bi se morali odzvati na številne pobude proti privatizaciji in za varstvo vode, je prepričan poslanec Zelenih Igor Šoltes, ki obenem meni, da je skrajni čas, da se cilji, ki jih je opredelila že evropska državljanska pobuda Pravica do vode in z resolucijo podprl tudi Evropski parlament, končno udejanjijo v praksi. "Želim prave ukrepe, da ne bo ostalo le pri besedah," je opozoril.

Šoltes je poudaril tudi, da "vsekakor mora svoje opraviti tudi Evropska komisija. Ta mora predlagati ustrezen zakonodajni predlog, ki bo priznal dostop do čiste pitne vode kot temeljne človekove pravice, ki mora biti dostopna vsem".

Voda kot javna dobrina
Na Evropsko komisijo je Šoltes naslovil vprašanje, kdaj bo podal zakonodajni predlog, s katerim bo eksplicitno priznal dostop do vode in sanitarnih storitev, ter katere konkretne ukrepe bo sprejela za zagotovitev trajne oskrbe s čisto pitno vodo kot temeljno javno dobrino, ki je dostopna vsem in ni predmet notranjega trga EU-ja in trgovinskih pogajanj.

Po Šoltesovih besedah ne smemo dovoliti, da se takšne pobude pometajo pod preprogo, kot se je to že zgodilo v drugih primerih, tudi pri pobudi proti Čezatlantskemu trgovinskemu in investicijskemu partnerstvu (TTIP). "Ko govorimo o vodi, govorimo o naši prihodnosti, prihodnosti naših otrok in vnukov, blaginji in razvoju, položaju, ki ga bomo imeli v svetu. Smo na prelomni točki, ko se odloča o tem, ali želimo v prihodnosti biti še vedno suverena država, ki bo sama odločala o upravljanju z veliko količino vode ali pa bomo to edinstveno naravno danost in priložnost, ki nam jo je dala narava, zapravili zaradi ugajanja drugim in prepustili prihodnost naših zanamcev v roke zasebnega kapitala," je še opozoril Šoltes.

Vsak porabi pet tisoč litrov vode na dan
Slovenska komunalna podjetja so ob svetovnem dnevu voda prikazala, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. Po podatkih mednarodnega Omrežja za vodni odtis (Water Footprint Network) vsak od nas porabi 5 tisoč litrov vode na dan, kar je enako velikosti manjšega bazena. Največ vode porabimo s porabo živil in dobrin.

Ko govorimo o porabi vode, večina vedno pomisli na vodo, ki jo porabimo za pitje, kuho, čiščenje in osebno higieno. Malokdo pa pomisli na to, kako ogromne količine vode se porabijo za pridelavo in proizvodnjo dobrin, brez katerih si življenja v 21. stoletju ni mogoče predstavljati. Z nakupom sadja, zelenjave, mesa, oblačil itd. porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode.
.

VIRTUALNA VODA:
Virtualna je tista voda, ki je porabljena za proizvodnjo in pridelavo dobrin ter ob nakupu ni vidna.


.
Do 2050 brez pitne vode vsak drugi Zemljan
Količina vode na Zemlji je enaka kot pred tisočletji, a zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, čezmerne porabe in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene. V večjem delu sveta tako uporabljamo več vode, kot se sploh lahko obnovi po naravni poti.

OECD v svojem poročilu ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju pitne vode.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
sifra123
# 22.03.2016 ob 14:07
mislim, da je to sploh debata...
čik
# 22.03.2016 ob 14:06
postala? a ni že?
luckyss
# 22.03.2016 ob 14:20
Naj se tudi pobrigajo, da se pri nas ne bo več prodajalo vodnih virov in to takoj!!
pincessa
# 22.03.2016 ob 14:18
Kako to mislite: bo postala?? Morala bi že zdavnaj biti!!! In glede na to kako pri politi ni interesa za vpis v ustavo, preden prodate vodne vire si zapomnite: na temeljnih človekovih pravicah se NE SME SLUŽITI!!!
ivod
# 22.03.2016 ob 14:24
... dobra pobuda evroposlanca Šoltesa ... potrebno jo je dobro argumentirano res speljati ... tako na evropski, kakor tudi na slovenski ravni ...
...
... kje pa omenjajo pobudo evroposlanca Zvera ? ... predlaga namreč spominsko obeležje v bruseljskem eu parlament v spomin na žrtve povojnih pobojev pri nas ... hja ... tak imamo ...
Voly
# 22.03.2016 ob 14:24
kralj matjaž
A ti res verjameš, da če ne bomo dali pravico do pitne vode v ustavo, da nekdo ne bo to vodo zlorabljal za svoj "profit"? Je povsem vseeno, ali bo to Slovenec ali tujec!
Saj razumem tvojo kapitalistično filozofijo, vendar se mi zdi, da bi vsaj pri pitni vodi pa le morali biti močno previdni!
Bahami
# 22.03.2016 ob 14:34
Nekaterim se kar sline cedijo, če pomislijo, koliko pitne vode ima na razpolago Slovenija in kako mastno bi se dalo na temu zaslužiti...
demon
# 22.03.2016 ob 15:34
Temeljno pravico do pitne in čiste vode lahko mirne duše enačimo s pravico do življenja, kajti brez vode ni življenja! V ustavo bomo torej zapisovali pravico do življenja oz. se bomo za to morali celo boriti! A ni to prezira vredno in sramotno?
PONOS
# 22.03.2016 ob 14:38
Bo pitna voda postala temeljna človekova pravica?
Čim prej tem bolje-če ne bo ščo skozi v hramu imperija pa lokalno z ustavo zaščitit slovenske vodne vire.
če politiki ne bodo sprejeli v parlamentu..čim prej organizirat referendum.
luckyss
# 22.03.2016 ob 14:29
@Nejc2k9
Toliko vode se pač porabi za izdelavo 100g čokolade..
Vse od hrane in vode za mukico, proizvodnjo kakava, do izdelave embalaže in pranja tovornjaka, ki čokolado pripelje v trgovino ;)
el CARTEL
# 22.03.2016 ob 14:29
V zadnjih mesecih se je tako v Evropi kot v Sloveniji okrepil strah pred privatizacijo vodnih virov, ki bi se jih želele polastiti multinacionalke.

aja,
a da bi multinacionalke želele privatizirati vodne vire. kdo bi to rekel...
borisev
# 22.03.2016 ob 16:22
Pred časom je bil odličen dokumentarni film o vodi in multinacionalkah. Na žalost se ne spomnim naslova oziroma kje sem ga videl. Vendar je lepo prikazal kako po svetu npr. Nestle na veliko izkorišča vodne vire po državah s tem, da seveda kratko potegne lokalno prebivalstvo. Tako postavijo vtine tam kjer že tako primanjkuje vode, le to lepo ustekleničijo in prodajo. Lokalni "vodnjaki" pa so vedno bolj suhi.

Prikazano je tudi kako ljudje plačani s strani korporacije iščejo nove izvire po USA in tako so želeli narediti vrtino kar sredi nekega zaščitenega parka/območja praktično brez vednosti lokalnega prebivalstva.

V glavnem vredno ogleda. Če slučajno kdo ve o katerem dokumentarcu je govora pa naj prosim napiše. Hvala.
MyotisSI
# 22.03.2016 ob 16:00
Voda je več vredna kot nafta. Korporacije kot npr. Nestle se tega še kako dobro zavedajo. A mislite da so laško pivovarno kupili zaradi pivovarne? Kupili so jo zato, ker so v paketu dobili pravice za črpanje vode. Tako pivovarno korporacija postavi tik tak, z dobro vodo pa je križ ...

Priporočam dokumentarec: http://www.flowthefilm.com/
Krissssss
# 22.03.2016 ob 14:46
Tako voda kot tudi gozdovi bi mogli biti osnovna clovekova pravica , vsakemu bi lahko recimo tudi ob rojstvu avtomaticno pripadal en kos zemlje za obdelavo to bi bilo pravicno ne pa da ma skor vse v lasti rkc
čik
# 22.03.2016 ob 14:41
zakaj pa samo človekova pravica?
opusdei
# 22.03.2016 ob 17:40
Prašte esdesofce kaj si o tem mislijo.
Galaxy
# 22.03.2016 ob 15:37


Kar zatiskajte si oči ... ko bo sprivatizirano, da ne bo jok in stok.
trevor
# 22.03.2016 ob 16:15
Pravica do pitne vode iz slovenskih zajetij je temeljna pravica slovenskega naroda in ne temeljna pravica vseh prebivalcev tega planeta do pitne vode iz slovenskih zajetij. To je vsaj moje mnenje.
Anzi23
# 22.03.2016 ob 15:24
Probajo naj nam odreči vodo... Žeja te prisili v huda dejanja.
Voly
# 22.03.2016 ob 17:49
kralj matjaž
Voda bo vsako leto več vredna, saj je primanjkuje že v res velikem delu sveta. Slovenija je z vodnimi viri zelo bogata, torej bo to vsako leto večje bogastvo.
Če pride voda v roke zasebnikov in tujih korporacij, seveda ni problem in se res ni treba ničesar bati do takrat, ko je bo v Evropi dovolj. Ko pa bo pričelo vode zmanjkovati, ti lahko tuji lastniki enostavno zaprejo pipce in vodo porabijo za svoje potrebe, privatniki pa tako zasolijo ceno, da povprečen Slovenec ne bo zmogel plačevati.
Morda se nam to trenutno zdi smešno, no če se sedaj vojne dogajajo zaradi nafte, se bodo v prihodnje prav gotovo zaradi vode. Zdi se mi, da če bi bila ta voda v lasti države, bi jo vendarle lažje izkoriščali naši državljani, kot pa če bi bila voda v tuji ali privatni lasti.
Seveda se jaz vsega tega ne bojim, ker me takrat verjetno ne bo več, za naše zanamce pa bi bilo pametno, da močno premislijo kako ravnati z vodo v praksi in tudi teoretično (zapis v ustavi).
sLoVaN
# 22.03.2016 ob 15:18
@tanj
Še dobro, da sadje in zelenjava za rast ne potrebujeta kaj dosti vode.


Ni je vrtnine v trgovinah(Mercator, Špar, Tuš, Lidl, Hofer),
ki ne bi bila umetno namakana/zalivana...

Če sploh hočeš biti dobavitelj trgovskim verigam, se moraš iti intenzivno proizvodnjo, tu pa teče v miljonih litrih... Že pol ITA in ŠPA je pod rastlinjaki in zalivano...
dobersex
# 22.03.2016 ob 18:42
Grki so morali zaradi dolgov privatizirati vodo.


Zgodba Nestle:


Zgodba privatizacije vode v Franciji (Veolia)
dobersex
# 22.03.2016 ob 18:21
Temeljna pravica je že, vendar svetovna banka se ni strinjala v primeru Bolivije.Če hočete nova posojila, potem prodajte pravico do vodnih virov. Bechtel (ta, ki je obnovil tudi Irak) je bil prvi, ki je kupil te pravice.
luckyss
# 22.03.2016 ob 16:35
"ne pa v isti koš metat industrijo in velike kmetije"

Zakaj ne, končno smo vsi porabniki obeh ..
Torej se vsa porabljena voda porazdeli med vse prebivalce in tako je verjetno najbolj prav za takšno pavšalno oceno.
Razen seveda za tiste posameznike, ki samooskrbno živijo nekje v planini in se oblačijo v ovčje kože ;)
sLoVaN
# 22.03.2016 ob 15:22
V Revozu v NM,
imajo za vsak tip avta, ki pride s traku, zabeleženo(izračunano, z obveznimi podatki dobaviteljev in lastnim merjenjem) porabo vode.
En podatek, če me spomin ne vara, za Clio2 okoli 2005 je bilo porabljeno 130.000 litrov vode.
gizmolinux
# 22.03.2016 ob 15:02
No ja,koga trenutno sploh zanima,kaj bomo pili in jedli v prihodnosti. V prvem planu je potrebno kazati teror in strah v Belgiji (z vso pieteto do preminulih in ranjenih). Malce cinično
fah-q
# 22.03.2016 ob 21:29
pa še tole-svinjanje vode-ogromne kazni...nakup vodnih virov? ni govora! bodo pokupli še gozdove in nam prodajali kisik??
nikoli
# 22.03.2016 ob 18:03
Pravica do vode (za prebivalce) je že pravica, zastonj voda v stanovanju pa ne.
oziris.va
# 22.03.2016 ob 15:00
Ojoj, neoliberalistom to ne bo všeč.
tanj
# 22.03.2016 ob 14:48
Tako je. V dokumente EU-ja. Ker TIPP ali pa še raje Nestle jo bosta iz Ustave naše male države kaj hitro zbrisala, če jo bomo vpisali le tja. V dokumentih EU-ja bo ta, žal ne samoumevna pravica, vendarle imela večjo težo.
fah-q
# 22.03.2016 ob 21:27
@pobrisan
Za namakanje tebi ljubih rastlinic se ne rabi vode?

Še en, ki ne zna štet...namreč ja, krava spije mal več kot mi...zato pa krava je...in kaj je? rastlince..in za kg govedine je, napram kg rastlinc, potrebno kreko več kg rastlinc...in tu je trik zakaj taka velika poraba vode...namreč večina poljedelstva ne prideluje hrane za nas ampak za krmo...
breypameti
# 22.03.2016 ob 16:49
To,da vzameš vodo,že ubobožanemu prebivalstvu in ga nesramno drago prodaš glede na standard je zelo nepošteno. Prav tako so nepošteni embargi na hrano in vodo,ki so lahko v nekih primerih enači z vojnimi zločini.

Življenje ne vem kako bi bila pravica,ko ti nekdo tega vzame,ker potem kaj bi bilo potem. Trenutni zaporniški sistem se mi ne zdi dober,ker se bi morali zaporniki po določenem obdobju sami preživljat.
dusan21
# 22.03.2016 ob 15:55
No ja, nikakor se ne morem strinjati z bedastim podatkom, da vsak porabi 5m3 vode na dan.
Kje so dobili pa ta podatek pa pojma nimam. Vsekakor pa je nerealen.
Dejstvo pa je da bi voda že MORALA biti in ne šele postati človekova pravica.
Ampak ker se v EU nikoli ne ve kdo pije in kdo bo plačal zapitek, je zelo pomembno, da se to uzakoni na evropskem nivoju.
breypameti
# 22.03.2016 ob 15:38
Ve se,da vode s tal je zmeraj manj in nekje bo kriza,ko bodo te vire izčrpali.
pobrisan
# 22.03.2016 ob 15:27
bonanza
Obupno velik porabnik je mesna industrija.
----------

Za namakanje tebi ljubih rastlinic se ne rabi vode?
felipesko
# 22.03.2016 ob 15:17
Nejc2k9

A mi lahko nekdo razloži sliko 4?
Npr. kaj ma veze 1720l vode s čokolado???


Mislim,da je toliko vode potrebno,da se pridela 100g čokolade....
Za en avtomobil vem,da je potebno 250 000 l vode.....
tanj
# 22.03.2016 ob 14:58
Oooo, do danes mi ni bilo jasno, da mesojedec poje 1 kg govedine na dan in da krave kakajo. Še dobro, da sadje in zelenjava za rast ne potrebujeta kaj dosti vode. Pa da umetna gnojila, ki so kurivo supervege živil iz diskontov, ne škodujejo naravi. Aja, gnojit se da tudi z ''naravnimi'', ''bio'' umetnimi gnojili. Aha, intenzivno pač ne. Pa s hlevskim gnojem se da gnojit (gnojnica paše zraven), če ni to že vege prekršek. Ampak, poduhovljeni razsvetljenci vejo bolje od zdrave kmečke pameti, kajne...
seba101
# 22.03.2016 ob 21:42
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174395553
m72
# 22.03.2016 ob 20:10
Če se najde kdo, ki nam bo skušal odrekati pravico do vode in se iti biznis z njo, bo stopil na drugo stran pihalnika!
graf314
# 22.03.2016 ob 19:18
Ponovno predlagam... vprašajte dosledno vse naše evropske poslance, kaj menijo o tej iniciativi. Da bo folk vedel, koga voli...

O tako pomembnih temah bi se dosledno vztrajanje na odgovorih teh, ki odločajo, spodobilo tudi za novinarje, ki bi morda postali četrta veja oblasti, ne pa bili samo poročevalci.
kasandra
# 22.03.2016 ob 16:04
Bomo hodili v Ljubljanico vodo krast.
oziris.va
# 22.03.2016 ob 15:38
demon
# 22.03.2016 ob 15:34

Temeljno pravico do pitne in čiste vode lahko mirne duše enačimo s pravico do življenja, kajti brez vode ni življenja! V ustavo bomo torej zapisovali pravico do življenja oz. se bomo za to morali celo boriti! A ni to prezira vredno in sramotno?


Ne. Življenje je ena sama velika borba. Preberi to temo ali pa vprašaj Američane. Oni že vedo, kako delujejo te zadeve.
dvince
# 25.03.2016 ob 15:27
a vi bi radu plačevali recimo 1€/l pitne vode iz pipe namesto trenutnih 1€ na 1m3??

Za to se gre, da je pitna voda dostopna vsem za simbolično ceno..
Perk
# 23.03.2016 ob 00:04
Some countries have more water than others - some can afford to use clean water to flush their poop away, and some can't. R.George
deadcool
# 22.03.2016 ob 23:23
kupujte lokalo pridelana živila, ha, sej bi jih pa je vse kar je od slovenskih kmetov še enkrat dražje kot uvožena živila iz kjerkoli, naši kmeti in trgovci naj postavljajo normalne cene, pa se bo prodajalo domače, ne pa da bi že kmet rad obogatel, potem pa še trgovec. in uprašaš trgovca zakaj je slovenski izdelek enkrat dražji od uvoženega in ti začne prbijat, ja ker je domače, kr neki nategujejo, po logiki bi moralo biti domače še cenejše, pri nas je pa neka čudna logika, da je domače dražje.
s56rsv
# 22.03.2016 ob 20:07
@apatija Dale? najbolj?i komentar. ?estitam iz srca in se pridru?ujem misli.
Dajo
# 22.03.2016 ob 16:50
Matr je lepo v tej EU ne Šoltes? Dobro si nasral ljudi na volitvah, res pravi vnuk.
Senzor
# 22.03.2016 ob 16:17
Dobro, da je omenjena beseda "čista", ker bi tole drugače izpadlo 100% populistično, tako je pa vsaj 80%.

Pravica do vode DA. Ampak tudi pravica do njenega lastnega zbiranja, na svoji zemlji- DA! Tega pa najverjetneje ne bodo pustili zaradi komarjev, in možnosti, da lahko kdo utone v lastnem zbiralniku (oholi avtokrati se ne bodo ustavili niti pred takimi neumnostmi).
Tako da me zanima, kakšna je razlika med privatizacijo vodnih virov in njihovim podržavljenjem? V obeh primerih o njih odloča majhno število ljudi. Kljub podržavljenju je pravica še vedno nekaj, čigar deljenje in nadzor izvaja centralizirana oblast- povprečen državljan s samo pravico do vode brez pravice do zbiranja deževnice ne profitira nič, ker
je v bistvu samo nosilec licence za njeno porabo.

Populizem torej.
veselo-na-delo
# 23.03.2016 ob 01:58
Bolan članek in za povrh še brezvezen.
Nerazumem, zakaj se nekdo spotika v mater naravo, koliko bi naj neka rastlina in žival porabila vode?
Bolj bi bilo pametno se zanimati koliko vode porabi Hommosapiens vsaki dan, se pravi od tovarne in proizodnje različnih izdelkov in artiklov,- pa do domače uporabe.To bi naj bilo tisto glavno ne pa drugo kar je v naravi.
To v naravi mene ne zanima, s tem upravlja mati narava.
Potem naj napišejo še to neumnost koliko vode narava sama vsaki dan porabi za izhlapevanje.
supermodel
# 22.03.2016 ob 17:39
Še en več dokaz, da EU in naši poslanci meglo mešajo..
Voda je temeljna človekova pravica to je dejstvo.
Kmalu se bodo začeli poslanci pogovarjat kdo lahko diha ali ne?? Kdo lahko živi??
To da se trenutno dogaja genocid, rasizem in teror na krščane imajo tudi na vesti EU poslanci!
Kazalo