Ascent ter njegov slovenski partner in imetnik koncesije Geoenergo že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se sicer izteče leta 2022. Foto: Televizija Slovenija
Ascent ter njegov slovenski partner in imetnik koncesije Geoenergo že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se sicer izteče leta 2022. Foto: Televizija Slovenija

Ascent Resources je delničarjem na spletni strani londonske borze pojasnil, da nadaljuje delo v smeri maksimiranja vrednosti naložbe v Sloveniji in tudi v smeri diverzifikacije v sosednje regije. Kot so zapisali, v Sloveniji preučujejo možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja brez hidravlične stimulacije.

Znova so namreč preučili opravljeno potresno študijo 3D iz let 2008–2009, ugotovitve tega pregleda pa bodo v celoti znane sredi septembra. "S partnerji v Sloveniji nameravamo povečati proizvodnjo v obliki novih priložnosti konvencionalnega vrtanja," je pojasnil glavni izvršni direktor Ascenta John Buggenhagen. Izkoristili bodo tudi možnosti, ki se kažejo v obliki ujetih rezerv na robu že obstoječih vrtin, je dodal.

Obenem pa Ascent še naprej pripravlja pravne zahtevke za terjanje odškodnine zaradi stalnih zamud v postopkih izdaje dovoljenj glede nadaljnjega razvoja plinskega polja Petišovci, so zapisali. Vztraja tudi pri izpodbijanju odločitve okoljskega ministrstva oz. Agencije RS za okolje, da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Sorodna novica MOP pritrdil Arsu: V Petišovcih je treba izvesti presojo vplivov na okolje

Arso je namreč na začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja, in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," so takrat navedli na Arsu. Okoljsko ministrstvo pa je odločitev potrdilo.

V postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je lani takratni okoljski minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal pritiske in grožnje v postopkih in da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.