Podjetji želita plin spraviti v nacionalno distribucijsko omrežje. Foto: BoBo
Podjetji želita plin spraviti v nacionalno distribucijsko omrežje. Foto: BoBo
Infrastruktura v Lendavi. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija



Ascent Resources je v sporočilu vlagateljem na londonski borzi zapisal, da je odločitev za preučitev možnosti sprožitve postopka proti Sloveniji posledica tega, ker "kljub večkratnim poskusom" od Arsa niso uspeli dobiti pojasnil glede medijskega poročanja, da je minister za okolje in prostor Jure Leben prejšnji teden odredil notranji nadzor nad delom Arsa v tem in še enem postopku, povezanem s črpanjem plina na Petišovskem polju.

Ker bi bilo ukrepanje proti slovenskim oblastem pred slovenskimi sodišči po navedbah podjetja "zapravljanje sredstev delničarjev", so se odločili, da proučijo možnost ukrepanja proti Arsu, okoljskemu ministrstvu in Republiki Sloveniji neposredno pred sodnimi organi Evropske unije.

"Globoko sem razočaran, ker nas je slovenski sistem kljub zagotovilom, ki smo jih dobili, spet pustil na cedilu. Upali smo, da bo podelitev dovoljenja pomenila začetek naslednje faze projekta, namesto tega pa smo spet pred tem, da moramo tehtati pravne možnosti za to, da pristojne za podeljevanje dovoljenja pozovemo k odgovornosti," je povedal glavni izvršni direktor Ascent Resources Colin Hutchinson.

Hitrost dela Arsa
O uvedbi notranjega nadzora nad delom Arsa je v ponedeljek prvi poročal portal Siol, nato pa jo je prek Twitterja potrdil sam minister. "Želim se prepričati, da so bili vsi postopki vodeni strokovno, nepristransko in zakonito, predvsem pa, ali nad zaposlenimi ni bil izvajan neprimeren pritisk," je zapisal Leben.

Po pisanju Siola je prvi postopek pod lupo ministrstva odobritev okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina kot naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega.

Ta naprava bi omenjeni britanski družbi omogočala rafinerijsko prečiščevanje plina, ki bi ga lahko pošiljali v slovensko plinovodno omrežje. Britanci sicer za zdaj pri Petišovcih pridobivajo le manjše količine prečiščenega plina, ki ga po obstoječem plinovodu do Hrvaške dobavljajo hrvaški Ini.

Drugi postopek, pri katerem so odredili nadzor, pa je po pojasnilih ministrstva povezan z zahtevo za izvedbo predhodnega postopka proučitve vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin.

Vlogo zanj je družba Geoenergo, nosilka projekta v Petišovcih, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava, na Arso poslala maja lani. Takrat so zaprosili za dovoljenje za "restimulacijo dveh vrtin". Marca letos so poseg preimenovali v "vzdrževanje proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih snovi".

Gre za ključno dovoljenje, ki bi omogočilo začetek črpanja plina v Petišovcih s t. i. hidravlično stimulacijo majhnega obsega. S tem bi občutno povečali zmogljivosti obstoječih dveh vrtin oziroma podaljšali njuno življenjsko dobo.