Do ponedeljka bodo reke v večjem delu države prestopile bregove. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Do ponedeljka bodo reke v večjem delu države prestopile bregove. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Morje
Najprej suša, zdaj poplave. Foto: Uporabnik Feniks13
Burja na Obali, Avtorica: Karmen Urdih
Zaradi visokega plimovanja morje ponekod na Obali poplavlja. Foto: MMC RTV SLO/Karmen Urdih
Dež je dvignil vode po državi


Močneje lahko narastejo predvsem reke v spodnjem Posočju, na Goriškem in v Vipavski dolini, na območjih Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja, Ljubljane, Celja in ob Kolpi. Geološki zavod opozarja na možnost plazov.

Tudi reke na Gorenjskem bodo začele poplavljati na običajnih mestih: Sava Bohinjka s pritoki, v manjšem obsegu lahko poplavijo Tržiška Bistrica, Pšata ter reke na območju Domžalskega polja, navajajo na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Štab Civilne zaščite severne Primorske sporoča, da se stanje na celotnem širšem goriškem področju poslabšuje iz ure v uro. Ob velikem nalivu v zadnji uri se gladine vodotokov dramatično zvišujejo. Vse več je tudi poplavljenih cest predvsem iz Šempetra proti Dornberku oziroma na celotnem področju spodnjega toka reke Vipave. Zato vse občane pozivajo, da ne zapuščajo domov in ne uporabljajo osebnih vozil, saj so gasilci morali v zadnji uri (med 20.00 in 21.00) že štirikrat posredovati, ker so avtomobili obstali v narasli vodi. Ustrezne službe že zapirajo najbolj problematične odseke cest. Voda vdira v številne kleti, gospodarska poslopja in podjetja. Vse gasilske enote celotnega področja so na terenu, a je trenutno težko storiti kaj več, sporočajo iz štaba CZ-ja.

Na širšem goriškem prostoru so zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprti naslednji cestni odseki: Ajševica-Ozeljan-Vitovlje, Šempeter-Volčja Draga-Dornberk-Branik, Dornberk-Gradišče nad Prvačino, Šempeter-Vrtojba-Miren, Bilje-Volčja Draga, Bilje-Miren in Vogrsko-Dornberk. Poplavljene pa so tudi že nekatere ulice v središču Nove Gorice. Na Ajdovskem so zaprti naslednji odseki: Ajdovščina-Selo, Potoče-Dobravlje, Batuje-Preserje in Batuje-Dornberk. V občini Kanal ob Soči pa je zaprt odsek Kanal-Kambreško.

V noči na nedeljo bo močneje narasla še Savinja s pritoki, ki lahko v manjšem obsegu poplavi na širšem celjskem območju. Znova lahko narastejo tudi reke v Posotelju. V nedeljo se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem barju še nekoliko razširile, vendar bodo ostale v območju vsakoletnih poplav.

V manjšem obsegu lahko poplavi tudi Sava v srednjem in spodnjem toku na območju Zasavja in Krško-Brežiškega polja. V nedeljo in v noči na ponedeljek bo poplavila reka Krka. V spodnjem toku se lahko voda razlije v nekoliko večjem obsegu kot običajno, še opozarjajo v Arsu.

Pomagajte nam pri poročanju s terena. Slike nam lahko pošljete na lokalno@rtvslo.si ali pa jih naložite na Moj splet. Hvala.

Tudi morje ne bo mirovalo
Sicer pa lahko danes poplavi tudi morje. V času večerne plime med 20. in 22. uro lahko morje znova preseže 300 cm na mareografski postaji v Kopru in poplavi nižje dele obale. Povišano plimovanje morja pričakujemo tudi v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko morje v Kopru doseže višino okoli 320 cm in znova poplavi.

Zaradi velike količine padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo na območjih Škofjeloško-Cerkljanskega, Idrijskega, Goriškega, pa tudi Zasavja o povečani možnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalstvo na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bo pozorno na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih, so sporočili.

V preteklih 36 urah je po podatkih Arsa v hribovitem svetu zahodne Slovenije (vključno z Goriško) padlo od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, v jugozahodni Sloveniji od 40 do 70, drugod od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

V prihodnjih urah - od sobote zvečer do sredine noči na nedeljo - lahko predvsem v zahodni in ponekod v južni Sloveniji pade še od 20 do okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Nato bo dež v zgodnjih jutranjih urah hitro prešel v sneženje.

Burja bo presegla 100 km/h
Danes zvečer bo v vzhodni Sloveniji prehodno zapihal okrepljen veter iz severnih smeri, ki bo v sunkih lahko presegal 70 kilometrov na uro. Na Primorskem bo v drugi polovici noči zapihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini lahko presegala 100 kilometrov na uro. V nedeljo proti jutru in dopoldne bo ob sneženju predvsem nad 500 m nadmorske višine mogoč pojav snegoloma, še navajajo na Arsu.


Dež je dvignil vode po državi