Pri nameravanem posegu se bo drenažni radij povečal, izveden pa bo tudi na drugih globinah kot prej. Nekoliko bo spremenjen tudi postopek hidravličnega lomljenja, zato Arso zahteva daljši postopek pridobivanja dovoljenja. Foto: Televizija Slovenija

Arso je dovoljenje za napravo, ki bi lahko predelala 280.000 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan, izdala 28. marca, vendar še ni pravnomočno, saj ima društvo Alpe Adria Green možnost pritožbe, poroča Delo.

Predsednik društva Vojko Bernard je za Delo dejal, da se še niso odločili, kako naprej, saj naprava za čiščenje plina ne pomeni dejanskega povečanega črpanja plina s frackingom oz. hidravličnim stimuliranjem.

V Petrolu, ki sodeluje v projektu, neuradno priznavajo, da naprava nima smisla, če nima dobave plina za čiščenje oz. rafiniranje.

Potrebna je presoja vplivov na okolje

Za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za povečano črpanje plina pa bo po odločitvi agencije za okolje treba opraviti celovito presojo vplivov na okolje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," pravijo na Arsu. Geoenergo, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava, se je na ta sklep pritožil, saj bi lahko zavleklo njihove načrte.

Geoenergo je sicer nosilec koncesijskih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin, surove nafte, zemeljskega plina in plinskega kondenzanta na območju Murske depresije. Z britansko družbo Ascent Resources ima sklenjeno dolgoročno pogodbo o izvajanju skupnih operacij, ki traja do leta 2022.