Računalniški odpadki v Indiji. Foto: EPA
Računalniški odpadki v Indiji. Foto: EPA
Odpadki
Iz neuporabnih delov elektronskih naprav morajo otroci ročno odstraniti uporabne dele. Foto: EPA

Preiskavo zoper 49-letnega Nigerijca so sprožili mediji, in sicer časopis The Independent, televizijska postaja Sky News in mednarodna organizacija Greenpeace. Zbrali so dovolj dokazov, s katerimi jasno dokazujejo, da je njegovo podjetje pokvarjene televizijske sprejemnike iz smetišča v Hampshiru izvažalo na trg v Lagosu - najbolj naseljenemu nigerijskemu mestu.

Po poročanju The Independenta je v Veliki Britaniji okoli 200 podjetij in posameznikov, ki se ukvarjajo s prekupčevanjem elektronskih odpadnih materialov. Glede na evropsko zakonodajo je elektronske naprave, ki so stare in obrabljene, a še vedno delujejo, dovoljeno izvažati v države v razvoju, kot je zahodna Afrika in jugovzhodna Azija, kjer poteka živahen trg preprodaje obrabljenih naprav, kot so DVD-predvajalniki. Vendar pa elektronskih naprav, ki ne delujejo več, ni dovoljeno izvažati zunaj meja držav članic EU-ja, saj so označene kot do okolja nevarne.

Turizem odpadne industrije cveti
Od milijona ton elektronskih odpadkov jih v Veliki Britaniji reciklirajo le 450.000, piše The Independent, kaj se v resnici zgodi s preostalimi 500.000 tonami odpadkov, tako ni znano.

Raziskovalci ugotavljajo, da je v porastu t. i. odpadna industrija. Posamezniki prihajajo v Veliko Britanijo in organizirajo nezakonita odkupovanja. Naprave nato izvozijo v tujino.

Predsednik okolijske agencije Environment Agency (EA) je dejal: "Preiskovalci vsako leto odkrijejo na tisoče ton odpadnih električnih naprav, ki so namenjene izvozu iz Evrope v Ameriko in v države v razvoju. Tam morajo otroci iz njih izločiti uporabne dele, kot so kovina, zlato, baker, aluminij. To je nesprejemljivo. Pomembno je, da sodelujemo z organizacijami v drugih državah, da si izmenjujemo podatke in omejimo nezakonito trgovanje z elektronskimi odpadki."

Nevarnost na preži
Pokvarjeni televizijski sprejemniki in druga elektronika tako v Veliki Britaniji kot v Evropski uniji veljajo za nevarne odpadke, zato pod nobenimi pogoji ne bi dobili dovoljenja za izvoz. Sprejemnike je kupovalo britansko podjetje BJ Electronics Ltd., jih shranjevalo v skladišču v Londonu in jih, kljub njihovemu nedelovanju, prodajalo za izvoz.

Na tone pokvarjenih električnih naprav so nato pošiljali iz Velike Britanije na smetišča v Nigerijo in Gano. Tam so jih pobirali ulični otroci, ki so iskali delce žic, plošč in katodnih cevi. Dragocene kovinske delce v odpadnih elektronskih materialih se lahko odstrani s posebnim postopkom, pri katerem se izločajo gost dim in nevarne kemične snovi.

Osumljeni direktor podjetja je za The Independent zanikal, da bi bil res aretiran in trdi, da ni storil ničesar nezakonitega. "Izvajamo zakonite posle in delujemo v okviru vseh pravil. Stvari, ki so pokvarjene tudi ustrezno odstranimo."