Kljub naravni nesreči so otroci izkoristili ugodne pogoje in si privoščili nekaj zabave. Foto: EPA
Kljub naravni nesreči so otroci izkoristili ugodne pogoje in si privoščili nekaj zabave. Foto: EPA
Poplave v Džakarti

Po podatkih oblasti je zaradi naraslih voda, ki ponekod segajo štiri metre v višino in prekrivajo kar 75 odstotkov devetmilijonskega mesta, umrlo najmanj 25 ljudi. Večino jih je odnesla voda, nekaj pa jih je umrlo tudi zaradi električnih kratkih stikov in bolezni.

Prav nalezljive bolezni in pomanjkanje pitne vode najbolj skrbijo tamkajšnje oblasti. Voda je sicer poškodovala številne električne in telefonske napeljave ter preplavila ulice, kar dodatno otežuje boj z naravo. Zaradi pritiska vode so morali odpreti eno izmed zapornic na glavnem kanalu, ki teče skozi mesto, zato je voda še dodatno narasla.

Pretekle izkušnje niso izučile
Poplave med deževno dobo so v Indoneziji zelo pogoste, a so vode tokrat narasle najvišje v zadnjih petih letih. Po napovedih vremenoslovcev bi lahko deževje trajalo še vse do konca meseca. Tamkajšnji mediji so ostro kritizirali posredovanje oblasti, saj naj bi bile kljub katastrofalnim poplavam leta 2002 na novo ujmo povsem nepripravljene.

Džakarta leži na neugodnem močvirnatem terenu, prepredenem s strugami potokov in hudournikov, ki se napajajo z vodami z bližnjih gora.

Poplave v Džakarti