Honduras je zajelo močno deževje. Foto: EPA
Honduras je zajelo močno deževje. Foto: EPA
Orkan Feliks se umirja

Dva človeka sta življenje izgubila v Puerto Cabezasu, kjer je močan veter razkrival strehe hiš in poškodoval cerkev. Začelo je močno deževati, zaradi česar se oblasti in prebivalci bojijo, da bo uničen pridelek kave, s pridelavo katere se ukvarjajo na omenjenem območju. Kljub oslabitvi orkana na 2. stopnjo pa oblasti opozarjajo, da nevarnost še ni mimo in da pričakujejo povišanje gladine voda ter trganje plazov.

Po podatkih lokalnih oblasti naj bi sicer ena od žrtev umrla po naravni poti, smrt druge pa naj še ne bi bila potrjena, saj je prijavljena kot pogrešana.

Oblasti so na Hondurasu, v Belizeju in Nikaragvi že pred prihodom Feliksa izdale opozorilo pred katastrofo in razglasile izredne razmere, zaradi česar je na desettisoče ljudi, samo na Hondurasu približno 70.000 ljudi, zapustilo svoje domove na priobalnih območjih. Vremenoslovci v ameriškem centru za opazovanje orkanov opozarjajo, da je Feliks izjemno nevaren in da lahko povzroči veliko škode. Feliks bi lahko Hondurasu in Nikaragvi prinesel tudi do 30 centimetrov dežja, kar lahko povzroči hude poplave in zemeljske plazove.

Države se pripravljajo na udarec
Predsednik Hondurasa je prebivalce pozval, naj obvezno upoštevajo navodila in tako preprečijo smrtne žrtve in veliko gmotno škodo. "Če ljudje ne bodo ukrepali, lahko pride do resne škode," je svoje državljane opozoril predsednik Hondurasa Manuel Zelaya, predsednik Nikaragve Daniel Ortega pa je zaradi izrednega stanja celo odpovedal svoj obisk v Panami.

Pred Feliksom Dean, grozi tudi Henriette
Feliks je za orkanom Dean, ki je po srednjeameriških državah pustošil avgusta in je zahteval 27 žrtev, že drugi letošnji orkan, ki divja po Karibih. Prešel je že Arubo in Nizozemske Antile, v naslednjih dneh pa grozi tudi obali Mehike. Mehiko je že prizadela tudi tropska nevihta Henriette, ki je v Acapulcu sprožila plazove in pod seboj pokopala šest ljudi, tudi ta pa se lahko še okrepi in povzroči še več škode.

Orkan Feliks se umirja