Florida se pripravlja na prihod Isaiasa. Foto: Reuters
Florida se pripravlja na prihod Isaiasa. Foto: Reuters

Vremenoslovci so Isaias iz orkana prve stopnje preimenovali v tropsko nevihto, a guverner Ron DeSantis je opozoril sodržavljane, naj jih to ne zavede, saj pričakujejo veliko vremenskih nevšečnosti. Opozoril je na izpad električne energije in ljudem svetoval, naj si zagotovijo tedensko zalogo hrane, vode in zdravil.

Isaias, deveta poimenovana nevihta v letu 2020, je v četrtek povzročila zemeljske plazove in poplave v Portoriku, kjer je brez elektrike ostalo skoraj pol milijona odjemalcev, poplavilo je tudi več ulic. V Domininanski republiki sta umrla dva človeka.

Nato se je preko otočja Turks in Caicos in Bahamov nevihta približala Floridi. Prinaša vetrove s hitrostjo več kot sto kilometrov na uro, morska gladina bi se lahko dvignila za dober meter, zato bi nekatere obalne dele lahko poplavilo.

Ameriški predsednik Donald Trump je preventivno preložil za ta konec tedna napovedan predvolilni dogodek na svojem golfišču v Doralu na Floridi, na katerem bi zbiral sredstva za svojo kampanjo.

V državi okuženih skoraj pol milijona ljudi

Florida se že tako bori tudi z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom, saj je v tej državi okuženih 480.000 ljudi, kar je za Kalifornijo največ v vseh ZDA. Testiranje na okužbo so začasno ustavili, nekateri pa tudi opozarjajo, da bi lahko nevihta uničila bolnišnice in domove za ostarele, ki že zdaj delujejo na robu zmožnosti.