Obiskovalci zabaviščnega parka oziroma sveta Walt Disney v Orlandu na Floridi. Foto: Reuters
Obiskovalci zabaviščnega parka oziroma sveta Walt Disney v Orlandu na Floridi. Foto: Reuters

Florida je s tem presegla višek pandemije v New Yorku 10. aprila, ko so potrdili 12.847 okužb. Če bi bila Florida samostojna država, bi bila po številu okužb v nedeljo uvrščena na četrto mesto za ZDA, Brazilijo in Indijo.

Florida ranljiva zaradi turizma in starejšega prebivalstva
Številka predstavlja četrtino vseh na novo okuženih v ZDA v zadnjih 24 urah (približno 60.000). Na Floridi živi le sedem odstotkov prebivalstva ZDA, a se je v pandemiji izkazala za zelo ranljivo zaradi turizma in na splošno starejšega prebivalstva. Iz več kot 40 bolnišnic na Floridi poročajo o polni zasedenosti njihovih intenzivnih oddelkov, navaja BBC.

Zabaviščni park Walt Disney odprl vrata
O rekordnih številkah s Floride poročajo dan po tem, ko je vrata znova odprl Disneyjev zabaviščni park v Orlandu. Število okuženih na Floridi narašča, čeprav je republikanski guverner Ron DeSantis prejšnji mesec ukazal zaprtje barov. Guverner DeSantis je sicer zavrnil poziv stroke, naj odredi obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci je kritiziral prehitro sproščanje ukrepov na Floridi.

Ameriški predsednik Donald Trump je nosil masko med obiskom bolnišnice Walter Reed.
Ameriški predsednik Donald Trump je nosil masko med obiskom bolnišnice Walter Reed. "Nikoli nisem dejal, da sem proti maskam. V določenih okoliščinah so koristne," je pojasnil Trump. Foto: Reuters

Trump v soboto prvič z masko v javnosti
Vprašanje nošenja mask je postalo v ZDA precej spolitizirano. Nasprotniki mask trdijo, da gre za kršenje osebnih svoboščin, zato so v nekaterih zveznih državah organizirali proteste. V soboto se je z masko prvič v javnosti pojavil ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred tem izražal dvom v njihovo koristnost. Trump si je masko nadel med obiskom vojaške bolnišnice Walter Reed v bližini Washingtona. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo izjavila, da je Trump, kot kaže, prestopil pomemben most in upa, da se bo odgovorno obnašal še naprej.

Število okužb narašča tudi v Arizoni, Kaliforniji in Teksasu
Poleg Floride število okuženih narašča še v nekaterih drugih državah, kot so Arizona, Kalifornija in Teksas. New York ima skupaj še vedno največ potrjenih okužb več 400.000, vendar pa te zdaj naraščajo počasi, prav tako število smrti zaradi covida-19. V nedeljo je guverner Andrew Cuomo poročal o petih smrtnih primerih, na Floridi pa so jih našteli 45. Cuomo se še ni odločil, ali bo avgusta odprl newyorške šole, v mestu New York pa je v soboto potekala posebna maša za žrtve covida-19, ki jo je vodil kardinal Timothy Dolan.

V soboto je v katedrali svetega Patrika v New Yorku potekala maša za žrtve covida-19. Mašo je daroval kardinal Timothy Dolan. Foto: EPA
V soboto je v katedrali svetega Patrika v New Yorku potekala maša za žrtve covida-19. Mašo je daroval kardinal Timothy Dolan. Foto: EPA

Odpreti šole ali jih ne odpreti?
V ZDA je še vedno razvneta razprava o odpiranju šol in ministrica za izobraževanje ZDA Betsy DeVos je v nedeljo vztrajala, da jih je treba odpreti povsod, sicer jim bodo odvzeta zvezna sredstva. Vztrajala je, da ni nobenih znanstvenih podatkov o tem, da bi bili otroci v šolah kakor koli ogroženi. Navodila Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) o odpiranju šol je označila za le navodila in dejala, da naj se vsaka šola odloči, na kakšen način se bo odprla, vendar se mora odpreti. CDC med drugim priporoča, naj tako otroci kot učitelji nosijo maske, malica naj bo v učilnicah, poskrbi naj se za varnostno razdaljo.

V ZDA umrlo 134.000 ljudi, okuženih več kot tri milijone
Zaradi pandemije oziroma bolezni covid-19 je v ZDA do zdaj umrlo 135.000 ljudi, več kot tri milijone je okuženih. Smrtni primeri po ZDA sicer za zdaj še ne naraščajo tako hitro kot aprila, ko je bil zaradi pandemije najbolj prizadet demokratski severovzhod ZDA.